Klimatske promjene dovest će do serije događaja koje je Banka za međunarodna poravnanja, BIS, koju inače nazivaju središnjom bankom svih središnjih banaka, nazvao "zeleni labud", čime najavljuju sigurnu ekonomsku katastrofu i ekstremno opasnu financijsku krizu. BIS-ovi analitičari u upravo  objavljenom opširnom izvještaju upozoravaju da će klimatske promjene dovesti do jedne od najvećih destabilizacija u svjetskom ekonomskom sustavu ukoliko svjetske vlade ne poduzmu konkretne korake kako bi se smanjio utjecaj klimatskih promjena.

Banke neće moći spasiti svijet

"Povećanje broja i intenziteta ekstremnih vremenskih uvjeta izazvat će nepovratne financijske gubitke. Činjenica je da svijet gubi bitku s klimatskim promjenama i one se pod hitno moraju integrirati u sve ekonomske modele svake države" - navodi se u izvještaju.  Broj ekstremnih vremenskih pojava se u zadnjih 40 godina učetverostručio, a ako se nastave još ekstremnije prilike, vjerojatno ćemo doći do toga da će se tražiti pomoć središnjih banaka, koje su odigrale vitalnu ulogu u zadnjoj financijskoj krizi. - To nije odgovor. Središnje banke neće opet moći spasiti svijet - rekao je Luiz Awazu Pereira Da Silva, jedan od autora analize.

Nove politike

Nadalje se u analizi navodi da sadašnje financijske regulative i modeli neće moći ublažiti katastrofalne posljedice, koje će klimatske promjene imati na svjetski financijski sustav. Umjesto njih potrebne su nove politike u koje će biti uključene vlade i središnje banke, ali i kapitalna ulaganja, ističe se u analizi i dodaju kako će biti potrebna globalna koordinacija u trenutku kada globalne financije budu ozbiljno kompromitirane. Posebno zabrinjava što analitičari BIS-a, koji se smatraju velikim financijskim autoritetima, gotov da ne ostavljaju mogućnost da se financijska kriza može izbjeći, piše 24 sata.