Plan ulaganja za održivu Europu koji je predstavljen ovaj tjedan zapravo je plan ulaganja za europski zeleni plan kojim će se mobilizirati javna ulaganja i pomoći u privlačenju privatnih sredstava putem financijskih instrumenata EU-a, posebice programa InvestEU, pa bi ukupna ulaganja iznosila najmanje bilijun eura, javlja Europska komisija

Iako će sve države članice, regije i sektori morati pridonijeti tranziciji, nekima će to biti teže. Pojedine će regije biti posebno pogođene te će prolaziti duboku gospodarsku i socijalnu preobrazbu. 

Mehanizmom za pravednu tranziciju pružat će se prilagođena financijska i praktična potpora za pomoć radnicima i generiranje potrebnih ulaganja u ta područja. 


Ulagačke prilike 

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je izjavila kako je europski zeleni plan vizija klimatski neutralne Europe do 2050., a u središtu tog plana su ljudi. 

"Pred nama je preobrazba neviđenih razmjera, koja će uspjeti samo ako bude pravedna i ako u njoj budu sudjelovali svi. Pomoći ćemo našim građanima i regijama kojima će ta preobrazba biti teža kako nitko ne bi bio zapostavljen. Zeleni plan podrazumijeva velike potrebe za ulaganjima, a mi ćemo ih pretvoriti u prilike za ulaganja. Danas predstavljeni plan, kojim će se mobilizirati najmanje bilijun eura, pokazat će nam smjer i pokrenuti val zelenih ulaganja", istaknula je.

 

Fosilna goriva

Frans Timmermans, izvršni potpredsjednik za europski zeleni plan, kazao je kako će se neophodnom tranzicijom prema klimatskoj neutralnosti povećati dobrobit svih građana, ali i europska konkurentnost. 

"Ipak, tranzicija će biti zahtjevnija za građane, sektore i regije koji se više oslanjaju na fosilna goriva. Upravo je njima namijenjena potpora iz mehanizma za pravednu tranziciju kojim će se poticati ulaganja te iz kojeg će se izdvajati financijska i praktična potpora u vrijednosti od najmanje 100 milijardi eura. Tako obećavamo da ćemo biti solidarni i pravedni", rekao je. 


Regulatorni poticaji 

Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsjednik Komisije zadužen za gospodarstvo u interesu građana, napomenuo je kako su za tranziciju Europe prema klimatski neutralnom gospodarstvu potrebni politička obveza i velika ulaganja. 

"Zeleni plan potvrda je naše predane borbe protiv klimatskih promjena, a sad ga podupiremo planom financiranja. Prvo, sredstvima iz proračuna EU-a privući ćemo privatna sredstva za zelene projekte u cijeloj Europi te poduprijeti regije i građane koje će tranzicija najviše pogoditi. Drugo, odgovarajućim regulatornim poticajima povećat ćemo zelena ulaganja. Zaključno, javnim tijelima i sudionicima na tržištu pomoći ćemo da prepoznaju i razviju takve projekte. Europska unija nije izgrađena preko noći, a to se neće dogoditi ni sa zelenom Europom. Način na koji ulažemo mora se temeljiti na održivosti, što znači da moramo promijeniti i način na koji razmišljamo. Danas poduzimamo korak u pravom smjeru", zaključio je.