Buduća europska strategija 'Od polja do stola' je ključna komponenta Europskog zelenog plana, istaknuto je, među ostalim, na prošlotjednom okruglom stolu Zajednička poljoprivredna politika u okviru Europskog zelenog plana koji je održan u Zagrebu, u organizaciji Hrvatske komore za poljoprivredu i Ministarstva poljoprivrede te uz podršku Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Na okruglom stolu se raspravljalo i o izazovima s kojima se poljoprivredni sektor u Hrvatskoj suočava, dok je naglasak bio na prilikama u postizanju održive strategije za hranu i osiguranju poštenih, zdravih i ekološki prihvatljivih prehrambenih proizvoda u okviru Zelenog plana za Europu. 


Čist okoliš 

Bruno Chauvin, načelnik odjela u glavnoj upravi za poljoprivredu i ruralni razvoj Europske komisije, predstavio je proces te je pojasnio kako će Zeleni plan za Europu utjecati na sve naše politike i zato je pravo vrijeme da se svi dionici uključe u raspravu o tome kakvu poljoprivredu politiku svi hoćemo. 

Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, ukratko je iznio situaciju u Hrvatskoj, naglasivši kako su njezine velike prednosti čist okoliš te činjenica da je GMO free zemlja koja ima diverzificirano gospodarstvo. 

"Strategija Od polja do stola mora uzeti u obzir sva tri stupa održivosti - ekonomski, socijalni i ekološki - jer je to jedini način da se prepozna doprinos poljoprivrede i ruralnih područja proizvodnji hrane i hrane za životinje, biogorivu, tekstilu i pošumljavanju", rekao je. 


Održiv sustav 

Valja naglasiti kako strategija utvrđuje regulatorne i ostale mjere potrebne za stvaranje učinkovitijih, klimatski pametnih sustava koji osiguravaju zdravu hranu, istovremeno osiguravajući dostojan život poljoprivrednicima i ribarima u EU-u, priopćeno je iz Europske komisije. 

Cilj strategije je ubrzanje prijelaza na održiv prehrambeni sustav koji bi trebao imati neutralan ili pozitivan utjecaj na okoliš, sposoban je prilagoditi se klimatskim promjenama i istodobno pridonijeti ublažavanju klimatskih promjena, osigurati dostupnost hrane i stvoriti prehrambeno okruženje koje zdravu ishranu čini jednostavnim izborom za građane EU-a. 

Strategija je otvorena za javnu raspravu do 16. ožujka.