Podružnica Zagrebačkog holdinga, tvrtka Čistoća, nedavno je na reciklažnom dvorištu Trnje evidentirala stotisućitog korisnika reciklažnih dvorišta kroz sustav evidencije o preuzetom otpadu koji je uveden u zadnjem tromjesečju prošle godine. Riječ je o bračnom paru Zdunić, Biserki i Miri. 

U kratkom razgovoru s bračnim parom Zdunić, Čistoća je saznala kako uobičajeno koriste to reciklažno dvorište na koje donose otpad koji se ne može odvojeno odložiti u za to predviđene spremnike, a nije mu mjesto ni u kantama za miješani komunalni otpad

Nejasno im je ponašanje nekih sugrađana koji, umjesto da koriste reciklažna dvorišta, otpad odlažu u prirodi ili na javnim površinama i tako pokazuju nebrigu za okoliš i urednost Zagreba, objavljeno je na stranicama Čistoće


Broj obveznika i objekta 

Sudeći po odloženim količinama otpada, građani ipak sve više koriste reciklažna dvorišta. Naime, od 2015. do kraja prošle godine, količine otpada koji je zaprimljen na reciklažnim dvorištima podružnice Čistoća porasle su za 26,7 tisuća tona ili četiri puta. 

U Čistoći podsjećaju kako sukladno Uredbi o gospodarenju otpadom i Pravilniku o načinu rada reciklažnog dvorišta, na reciklažna dvorišta je tijekom prošle godine uvedena Evidencija o preuzetom komunalnom otpadu. 

Kod ulaska u reciklažno dvorište potrebno je predočiti osobnu iskaznicu te sistemski broj obveznika i objekta (s jedinstvene uplatnice), a dovezeni otpad važe se po frakcijama. Korisnici mogu jednostavnije koristiti reciklažna dvorišta pomoću 1D crtičnih kodova (barkodova) koji se nalaze na računima za usluge Zagrebačkog holdinga.