Svjetski je dan zaštite okoliša koji se svake godine obilježava u spomen na 5. lipnja 1972. kada je u Stockholmu održana konferencija Ujedinjenih naroda na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša UN-a. Ovaj dan obilježava se u više od 140 zemalja svijeta s ciljem poticanja građana na odgovorno ponašanje za očuvanje planeta i to kroz aktivnu ulogu u održivom i ravnomjernom razvoju. 

Svjetski dan zaštite okoliša ove godine održava se pod motom Borba protiv onečišćenja zraka, a cilj je potaknuti pojedince na promjenu koja izravno utječe na očuvanje zraka te, u konačnici, i na zdravlje ljudi. 

Globalna razina

Onečišćeni zrak je izazov današnjice koji zahtjeva dugoročnu strategiju te suradnju svih razina vlasti, ministarstava (promet, energetika, poljoprivreda) te gospodarskog sektora. S obzirom na to da onečišćen zrak ne poznaje državne granice, učinkovita politika zaštite zraka moguća je samo djelovanjem na globalnoj razini pri čemu se politikama i ciljanim aktivnostima nastoje smanjiti emisije koje su rezultat ljudskog djelovanja, javlja Ministarstvo zaštite okoliša i energetike

Upravo se zato temom ovogodišnjeg svjetskog dana zaštite okoliša želi potaknuti pojedince da manjim promjenama u svakodnevici pridonesu poboljšanju kvalitete zraka. Između ostaloga, pojedince se potiče na korištenje javnog prijevoza ili dijeljenje vožnje s drugima; korištenje hibridnih ili električnih vozila; recikliranje otpada i kompostiranje ostataka organske hrane i štednju energije (isključiti svjetla i kućanske aparate kada se ne koriste).