Zbog pojave smrtonosne zaraze koja je zahvatila populaciju plemenite periske (Pinna nobilis) u cijelom Mediteranu, pa tako i u Jadranskom moru, Zavod za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR) u sklopu akcije Jeste li ih vidjeli? poziva javnost da dojavi lokacije na kojima su opažene njihove žive jedinke. 

Cilj akcije je utvrđivanje i očuvanje živih jedinki u prirodi te praćenje stanja populacije plemenite periske koja je trenutačno pod visokim rizikom od izumiranja u cijelom Sredozemnom moru

Ta je akcija aktualna cijelu godinu, no njen značaj najviše dolazi do izražaja u ljetnim mjesecima, kada je povećana mogućnost uočavanja morskih organizama u njihovom prirodnom staništu, javlja MINGOR.

 

Zabranjeno vađenje 

Sve je manji broj živih jedinki u moru pa je za opstanak vrste ključno pronaći potencijalno otporne jedinke koje bi se dalje mogle razmnožiti i stvoriti prirodni 'imunitet'. Od prve pojave zaraze i masovnog pomora u hrvatskom dijelu Jadranskog mora potvrđeno je 17 živih jedinki plemenite periske u prirodi, na različitim lokacijama duž Jadrana. 

Pri utvrđivanju živih jedinki plemenite periske u prirodi potrebno je provjeriti reagira li ona zatvaranjem ljušture na vanjski podražaj, odnosno na kretanje morske vode u njenoj neposrednoj blizini. Naime, uspravna ljuštura plemenite periske u sedimentu ne podrazumijeva nužno i živu jedinku. 

Inače, plemenita periska je strogo zaštićena vrsta pa je se ne smije dirati. A svako namjerno vađenje živih ili mrtvih jedinki (praznih ljuštura) plemenite periske je zabranjeno. 

Sve informacije o živim jedinkama plemenite periske, lokacijama na kojima su opažene i fotografije mogu se dojaviti putem ove poveznice na mrežnim stranicama Zavoda za zaštitu okoliša i prirode MINGOR-a ili na adresu vrste@mingor.hr.