Međunarodna agencija za energiju (IEA) je objavila novi pregled energetske politike Ujedinjenog Kraljevstva, pritom podupirući reforme koje imaju za cilj promicanje dekarbonizacije i inovacija u području čistih tehnologija. 

"Velika Britanija je pokazala stvarna postignuća u smislu povećanja ulaganja u obnovljive izvore, smanjenja emisija i održavanja energetske sigurnosti", izjavio je Fatih Birol, izvršni direktor IEA-e. 

U 2017. godini, emisije CO2 u Ujedinjenom Kraljevstvu su dosegnule najniže razine od 1888. godine. A prema procjenama, do 2030. će udio obnovljivih izvora biti veći od 50 posto. 

Ekonomski rast

"Ovo izvješće ističe našu reputaciju svjetskog lidera u globalnoj tranziciji prema zelenijem, čišćem gospodarstvu, jer smo smanjili emisije za više od 40 posto od 1990. godine, istovremeno ostvarujući ekonomski rast", rekao je Chris Skidmore, britanski ministar energetike i čistog rasta. 

"Možemo biti ponosni na primjetnu dekarbonizaciju našeg energetskog sustava zahvaljujući rekordnim ulaganjima u obnovljive izvore. Pritom sigurnost opskrbe nikada nije bila upitna. Ali mi nismo zadovoljni i sada smo na putu da postanemo prvo veliko gospodarstvo koje će donijeti zakone o nultim emisijama kako bismo u potpunosti zaustavili naš doprinos globalnom zatopljenju", kazao je.