U Zenici je nedavno predstavljen Nacrt Akcijskog plana zeleni grad za Zenicu. Njegovoj izradi prethodile su višemjesečne aktivnosti kako bi se utvrdili izvori onečišćenja i ekoloških problema s kojima se susreće Zenica te utvrdile mjere kako bi taj grad uistinu postao 'zelen'. 

Tako je u Akcijskom planu utvrđeno 18 ključnih mjera u području energetike, građevinarstva, prometa, prostornog uređenja i, među ostalim, gospodarenja otpadom zahvaljujući kojima bi Zenica trebala postati čišći grad ugodan za život i s okolišom koji je otporan na moguće negativne utjecaje. 


Podrška donatora 

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je rekao kako je taj grad jedan od najonečišćenijih u FBiH. "Gradska uprava je uz podršku donatora i EBRD-a omogućila da Zenica bude dio Programa zelenih gradova Europe", rekao je, među ostalim, Kasumović. 

Grad Zenica javlja kako je Akcijski plan napravljen zahvaljujući sredstvima Federalnog ministarstva financija Austrije i podršci Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Na izradi plana sudjelovali su međunarodni konzorcij PwC - Arup u suradnji s predstavnicima Grada Zenice.