Nizozemska smanjuje dozvoljenu brzinu vožnje zbog ekologije

Autor: N.D. Objavljeno: 14.11.2019. 🕜 08:43 Lokacija: Den Haag (Nizozemska)

Nizom mjera pokušava se smanjiti onečišćenje dušikovim oksidima

Nizozemski premijer Mark Rutte je najavio da će ta država smanjiti dozvoljenu brzinu vožnje na autocestama sa 130 km/h na 100 km/h tijekom dana. Voziti 130 km/h bit će dozvoljeno samo noću, između 19 h i 6 ujutro, a promjene će stupiti na snagu iduće godine, piše BBC. Razlog je u ekologiji, bolje rečeno, u pokušaju borbe te države protiv onečišćenja dušikovim oksidima i amonijakom, jer ti plinovi imaju lošiji učinak na okoliš od ugljičnog dioksida. 

Ugroženi građevinski projekti

Čak i sa manjom brzinom vožnje još uvijek će postojati problem s emisijama u zakrčenim dijelovima gradova kao što su Amsterdam, Rotterdam, Haag i Utrecht. Ovim potezom Nizozemska će uz Cipar imati najnižu dozvoljenu brzinu vožnje. Riječ je o najvećoj gospodarskoj krizi s kojom se Rutte u devet godina susreo. 
Naime, u svibnju je najviši sud u Nizozemskoj utvrdio da zemlja krši zakonodavstvo EU-a u pogledu emisija dušika i to je dovelo do zaustavljanja velikih emisija, uključujući niz građevinskih projekata. 

Problematične krave

Država planira izgradnju 75.000 domova iduće godine, pa je proteklih nekoliko tjedana vladin kabinet tražio način da smanji polutante, a među opcijama je bila i zabrana vožnje nedjeljom. Rutte je u srijedu rekao da je važno da se ovi građevinski projekti mogu nastaviti. Pogođeni ovim potezom su i farmeri, tvrdnjama da je intenzivan uzgoj stoke kriv za emisije, zbog čega su mjestimično traktorima blokirali ceste. Naime, plan je da se promijeni stočna hrana umješavanjem enzima koji smanjuju dušikove okside koje proizvode krave. Također, planiraju se smanjiti emisije u područjima pod Natura 2000 zaštitom. 

TAGOVI