Energetski obnovljeno više od 360 višestambenih zgrada

Autor: B.O. Objavljeno: 03.06.2019. 🕜 11:00 Lokacija: Zagreb

Ukupna vrijednost projekata je veća od milijardu kuna

U sklopu Poziva Energetska obnova višestambenih zgrada potpisana su 584 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekata je veća od milijardu kuna. Bespovratna sredstva EFRR-a, pak, prelaze 554 milijuna kuna. 

Do sada su radovi energetske obnove završeni na više od 360 višestambenih zgrada, javlja Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja

Primjetne godišnje uštede

 

U Splitsko-dalmatinskoj županiji, primjerice, obnovljeno je 29 višestambenih zgrada. Po ovom pozivu je za to iznos ukupne investicije energetske obnove veći od 49,1 milijuna kuna. Od toga, bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose više od 27 milijuna kuna. 

Primjer dobre prakse u sklopu ovog poziva je višestambena zgrada na adresi Stepinčeva u Splitu. Ukupna vrijednost projekta iznosi gotovo šest milijuna kuna, a bespovratna sredstva od otprilike tri milijuna kuna osigurana su iz Europskog fonda za regionalni razvoj. 

Provođenjem ovog projekta ostvarene su godišnje uštede energije od 68,67 posto, a višestambena zgrada prelazi iz energetskog razreda C u A.

TAGOVI