Kostrena će obnoviti javnu rasvjetu kroz JPP

Autor: N.D. Objavljeno: 14.12.2016. 🕜 14:13 Lokacija: Kostrena

Obnovljeno će biti nešto više od 400 rasvjetnih mjesta

Danas je u Vijećnici Općine Kostrena potpisan Ugovor o javno-privatnom partnerstvu za projekt obnove javne rasvjete na području Općine Kostrena između Općine Kostrena kao Javnog partnera i tvrtke IMC Kostrena kao Privatnog partnera. Općina Kostrena uz Grad Novigrad, prva je jedinica lokalne samouprave u državi koja je provela proceduru stjecanja odobrenja za javno-privatni projekt u javnoj rasvjeti. Ispred Općine Kostrena Ugovor je potpisala općinska načelnica Mirela Marunić. Čitava ideja JPP-a temelji se na učinkovitom upravljanju javnim investicijama u njihovom ukupnom životnom vijeku i učinkovitom upravljanju rizicima. Za razliku od tradicionalnih modela, kod JPP-a, oba partnera u projektu dijele rizike, troškove i koristi. Ono što je važno za jedinice lokalne samouprave, smanjuju se javni rashodi, samim time i štedi novac poreznih obveznika.
„Područje energetske učinkovitosti u fokusu je našeg interesa već duže vrijeme i kroz različite projekte. Do sada smo s velikim uspjehom sudjelovali u energetskoj obnovi obiteljskih kuća i uvođenju obnovljivih izvora energije pa je i obnova javne rasvjete i traženje ekonomičnijih rješenja bio logičan slijed. Sve ono što ne znamo, ne sramimo se pitati i u sve naše projekte uključujemo struku koja u svim odlukama ima zadnju riječ, a ne politika. Tako je bilo i s ovim projektom kroz koji nas je vodila ESCO Grupa. Motivi su postizanje uštede energije koje će dovesti do financijske uštede. Želimo stvoriti pretpostavke za razvoj Kostrene prema konceptu „pametnih gradova“, zato smo spremni na korištenje svih novih tehnoloških, organizacijskih i logističkih rješenja koji će poduprijeti taj naš cilj“, kazala je u uvodnom govoru načelnica Marunić. 
Privatni partner u projektu je tvrtka IMC KOSTRENA d.o.o. društvo posebne namjene, osnovano za izvršenje ovog projekta od strane poduzeća IMC d.o.o. iz Rijeke koje je odabrano kao najpovoljniji ponuditelj na javnom nadmetanju za ovaj projekt. Promjene koje će ovaj projekt donijeti Kostreni bit će ubrzo vidljive kroz bolju rasvijetljenost ulica što nije zanemariv faktor u sigurnosti prometa i kretanju pješaka, a uz pomoć suvremene LED tehnologije, postići će se i značajne uštede električne energije. Obnovljeno će biti nešto više od 400 rasvjetnih mjesta i to na državnoj cesti D8, na Vrhu Martinšćice, dijelu Glavana, dijelu Svete Lucije, dijelu naselja Paveki te dijelu Žuknice. Trajanje ugovora je 12 godina tijekom kojeg će privatni partner investirati oko 3 milijuna kuna za obnovu, financiranje, održavanje i nadzor javne rasvjete. Sustav javne rasvjete nije samo mjesto troška već može biti i vrijedan resurs, koji se može razvijati i na koji se mogu ugrađivati različiti moduli i isporučivati različite usluge kojima će sigurno kvalitetnije upravljati privatni partner od javnog sektora. Ugovor je ispred IMC Kostrena potpisala članica Uprave Sanda Bujan Pavić: „Drago nam je što smo dio projekta Javno-privatnog partnerstva u javnoj rasvjeti u Općini Kostrena. Kako je već i u samom nazivu istaknuto radi se o simbiozi javnog i privatnog sektora u zajedničkom cilju boljeg standarda i uvjeta života stanovnika, a uz to i energetske uštede koja se ostvaruje kroz ovaj projekt. U konačnici, radili mi u javnom ili privatnom sektoru, svi smo i stanovnici nekog grada ili općine i svima nam je u interesu da ostvarimo bolje životne uvjete, a bez dodatnog zaduživanja naših JLS-a“. 

TAGOVI