Raspisan natječaj za energetsku obnovu javnih obrazovnih ustanova

Autor: N.D. Objavljeno: 22.11.2016. 🕜 12:05 Lokacija: Zagreb

Radovi i prateći poslovi vrijedni 152 mil. kn će početi sredinom iduće godine

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja kao nastavak pilot poziva za izradu projektne dokumentacije, raspisalo je natječaj za energetsku obnovu zgrada javnih obrazovnih i odgojnih ustanova. Pozivom će se podupirati mjere energetske obnove zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije koje će rezultirati smanjenjem potrošnje energije za grijanje odnosno hlađenje od najmanje 50% godišnje u odnosu na potrošnju prije provedbe mjera. 
Za tu svrhu namijenjeno je 152 mil. kn, pri čemu najniža bespovratno dodijeljena suma po projektnom prijedlogu iznosi 80.000 kn, a najviša 10 mil. kn. Projektna dokumentacija financira se do 85%, a radovi od 35 do 45% u primorskoj Hrvatskoj do 50 do 60% u kontinentalnom dijelu zemlje, ovisno o indeksu razvijenosti lokalne samouprave. Prema dogovoru s Ministarstvom regionalnog razvoja i EU fondova, preostali dio potrebnih sredstava koje će korisnicima trebati moći će se sufinancirati iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, za što je samo za ovaj poziv namijenjeno 100 mil. kn. 
Ministar graditeljstva Lovro Kuščević i ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac pozvali  su ustanove da kontaktiraju svoju županijske razvojne agencije da im pomognu pri izradi dokumentacije. To će na koncu pripomoći da ukupna stopa sufinanciranja bude između 60% i 95%, ovisno o prijavitelju i indeksu razvijenosti županije. natječaj je otvoren 90 dana, nakon čega će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost imati 120 dana za evaluaciju dokumentacije. Pomoćnik ministra graditeljstva Danijel Žamboki je procijenio da će prvi ugovori biti potpisani oko svibnja 2017., a rok za realizaciju je 18 mjeseci. Nedavno je raspisan sličan natječaj za višestambene zgrade a ministar Kuščević procjenjuje da će biti iskorištena sva sredstva, 152 mil. kn. Natječaj za obnovu obiteljskih kuća bit će raspisan početkom iduće godine, kada Europska komisija dozvoli Hrvatskoj da fizička osoba može biti prihvatljiv prijavitelj, kažu u MGIPU. 

TAGOVI