Krk sve bliži da postane energetski neovisan otok

Autor: B.L. Objavljeno: 02.07.2014. 🕜 14:52 Lokacija: Krk

Iz sredstava FZOEU-a i jedinica lokalne samouprave bit će moguće pokriti do 65% troškova projekata obnovljivih izvora na Krku

Energetska zadruga Otok Krk izvijestila je da se nakon duljeg vremena dogodilo nešto dobro i pozitivno u vezi s ambicioznim planovima da otok Krk postane energetski neovisan i nulemisijski otok. Naime, kako zbog postojanja kvota za sada ipak neće svi moći dobiti poticajnu otkupnu cijenu električne energije za ugradnju fotonaponskih sustava na svojim krovovima, čime bi ulaganja mogli vratiti za 5 - 7 godina i nakon toga ostvarivati zaradu, pronađeno je rješenje koje će svima koji imaju prebivalište na otoku (u bilo kojoj od sedam otočkih jedinica lokalne samouprave) omogućiti potporu za ugradnju opreme za iskorištavanje obnovljivih izvora i povećanje energetske učinkovitosti. Riječ je o tome da su otočki gradovi i općine od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dobili nepovratna sredstva od 3,252 mil. kuna za projekte obnovljivih izvora i 3,876 mil. kuna za projekte energetske učinkovitosti. Uz to, sve jedinice lokalne samouprave će dodati dodatnih 271 000 kuna za obnovljive izvore i 323 000,00 kuna za energetsku učinkovitost iz svojih proračuna. To znači da bi se time pokrilo 65% ukupnog ulaganja u takve projekte na otoku, čija se vrijednost procjenjuje na 11,88 mil. kuna, a to, kako ističe Zadruga, nije mali iznos.
Pri tome se pod pojmom 'obnovljivi izvori' podrazumijeva primjena solarnih toplinskih i FN sustava, dizalica topline, peći na pelete i sječku, peći na pirolizu i vjetroelektrane, a pod pojmom 'energetska učinkovitost' izvođenje izolacije kuće (obnova i izolacija zidova, podova, krova itd), postavljanje učinkovite stolarije te primjena rekuperatora i plinskih kondenzacijskih kotlova. Na natječaju će svatko moći dobiti iznos 65% ulaganja (60% od FZOEU-a,  a 5 % od svoje jedinice lokalne samouprave), odnosno najviše 19 500 kuna za projekte obnovljivih izvora i  48 750 kuna za projekte energetske učinkovitosti. 
Svi natječaji su objavljeni na internetskim stranicama otočkih općina i gradova i tamo se mogu dobiti sva potrebna objašnjenja te potražiti obrasci koje valja popuniti te pronaći uvjeti koji se moraju zadovoljit i opis za svu dokumentaciju koja se mora dostaviti.

TAGOVI