Projekti učinkovite rasvjete se zahuktavaju

Autor: B.L. Objavljeno: 27.11.2015. 🕜 11:08 Lokacija: Zagreb

Iznimna uspješnost 3. konferencije o energetski učinkovitoj rasvjeti pokazuje kako ta tema postaje sve bitnija

Treća po redu Konferencija o energetski učinkovitoj rasvjeti potvrdila je kako je sve veće zanimanje za zamjenu dosadašnjih, rastrošnih i neučinkovitih sustava rasvjete novima, suvremenima, štedljivijima, energetski učinkovitijima i za okoliš prihvatljivijima. Uostalom, sve je više gradova i općina širom Hrvatske koji pristupaju projektima rekonstrukcije dosadašnje javne rasvjete, ali i rasvjete javnih objekata (npr. zgrada javne uprave, škola, vrtića, domova), primjenjujući najsuvremenija rješenja u rasvjetnoj tehnici, a i sve je više tvrtki koje u svoje proizvodne pogone i poslovne prostore ugrađuju energetski učinkovitu rasvjetu. Uz to, u narednom razdoblju se očekuje i sve veće zanimanje vlasnika i upravitelja stambenih zgrada za primjenu energetski učinkovitih rješenja rasvjetnih tijela. Uz sve, to Konferencija je pokazala da se pojedini domaći proizvođači rasvjetne opreme (kojih nije malo, dapače!) i ponuđači rješenja za primjenu energetski učinkovite rasvjete s pravom mogu nositi sa snažnom međunarodnom konkurencijom.
Uostalom, zanimanje za problematiku energetski učinkovite rasvjete najbolje potvrđuje i uspješnost ovogodišnje Konferencije. Naime, gotovo dvostruko više prijavljenih sudionika i stručnih izlaganja te tri puta više suorganizatora, tvrtki koje su na Konferenciji prikazale svoje proizvode, usluge, rješenja, dostignuća i ostvarene projekte, svakako su razlozi za veliko zadovoljstvo organizatoru, tvrtki ENERGETIKA MARKETING.
Činenjicu da se sa sustava javne rasvjete naglasak pri uvođenju energetski učinkovitih rješenja prenosi na sustave rasvjete industrijskih objekata već je u prvom izlaganju na Konferenciji naglasio mr. sc. Tomislav STAŠIĆ, dipl. ing. iz tvrtke HEP ESCO, glavnog suorganizatora skupa, koji je pri tome upravo ESCO-model izdvojio kako jedan od najjednostavnijih načina za ostvarivanje takvih projekata. No, sredstva za zamjenu dosadašnje rasvjete novom, energetski učinkovitom, mogu se dobiti i od fondova i poslovnih banaka, a kada je riječ o javnoj rasvjeti, takvi projekti se mogu riješiti i primjenom načela javno-privatnog partnerstva. Na sve te mogućnosti u prvoj tematskoj cjelini Konferencije osvrnuli su se dr. sc. Vesna BUKARICA, dipl. ing. iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koja je pri tome napomenula kako projekti, da bi dobili financijsku potporu FZOEU-a, moraju biti kvalitetno pripremljeni. To je potvrdio i Vladimir KOCET, ing. iz tvrtke Intra Lighting, jednog od poznatih ponuđača rasvjetnih rješenja (uz to, i s proizvodnjom u Hrvatskoj!), izdvojivši na što sve treba obratiti pozornost pri pripremi natječajne dokumentacije za energetsku obnovu sustava rasvjete, dok je dr. sc. Damir JURIČIĆ, dipl. oec. iz Sektora za javno-privatno partnerstvo Agencije za investicije i konkurentnost napomenuo da se pri takvim projektima u pravilu zanemaruje važnost procjene rizika. Konačno, bilo je riječi o ponudi komercijalnih banaka za financiranje projekata energetski učinkovite javne rasvjete, o čemu je nešto više rekla mr. sc. Neda ZUBOVIĆ MIHALJEVIĆ iz Zagrebačke banke. Ipak, vezano uz sredstava iz fondova, valja napomenuti da taj izvor nije vječan, što najbolje potvrđuje iskustvo iz Slovenije, gdje je nakon nekoliko godina tamošnji Ekološki fond prestao financirati takve projekte, što je u svojem izlaganju napomenuo Danijel BOŠTIJANČIĆ, iz slovenske tvrtke Ekomod.
Na Konferenciji su isto tako, pokazana i neka od najsuvremenijih rješenja i inovacija u rasvjetnoj tehnici, a posebno veseli činjenica da u tome sve više sudjeluju i domaći proizvođači, što su u svojim izlaganjima potvrdili Darko CRHA iz tvrtke Data Link, Mario KOS, dipl. ing. iz tvrtke Energy Plus i Hrvoje KALUĐER, mag. ing. el. iz tvrtke LED Elektronika. Dakako, inovativna rješenja u energetski učinkovitoj rasvjeti prikazali su i predstavnici svjetskih lidera u tom području: Miroslav RASONJA, dipl. ing. iz tvrtke Havells Sylvania, Matija MARCIUŠ, mag. ing. el. tech. inf. iz tvrtke Philips, Hrvoje ČUNKO, dipl. ing. iz tvrtke Schneider Electric.
Naravno, prikazani su i brojni zanimljivi ostvareni ili projekti koji se planiraju u području energetski učinkovite rasvjete. Tako je Zlatko GALIĆ, dipl. ing. iz tvrtke Nova Lux prikazao projekte u Dubrovniku, Splitu, Crikvenici i Zadru, dok se Miro MARINKOVIĆ, dipl. oec. iz tvrtke ZTT osvrnuo na četiri ostvarena projekta u manjim mjestima širom Hrvatske: Milni, Vrlici, Lasinji i Antunovcu. Uz to, Loredana JURMAN PAPIŠTA, dipl. oec. iz tvrtke Eltor prikazala je ostvarene projekte zamjene industrijske rasvjete u skladištima Plive u Savskom Marofu i novim pogonima JGL-a u Rijeci, dok se Ivanka LOVRIĆ, dipl. ing. iz Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Grada Zagreba osvrnula na dugoočekivani projekt zamjene rasvjete na križanju Slavonske i Avenije Marina Držića, popularnoj 'Petlji'. I na kraju, prikazano je istraživanje kvalitete rasvjetnog sustava u hotelu 'Park' u Čakovcu, o čemu je govorio prof. dr. sc. Sarajko BAKSA, dipl. ing. s Međimurskog veleučilišta u Čakovcu, dok je Nina BEGIĆ, bacc. ing. evol. sust. iz tvrtke SmartWay ukratko predstavila naglaske iz studije o mogućnostima za povećanje energetske učinkovitosti sustava rasvjete u Općoj bolnici 'Dr. Tomislav Bardek' u Koprivnici.
U svakom slučaju, postaje jasno da se projekti energetski učinkovite rasvjete zahuktavaju u svim područjima, od javne rasvjete, preko javnih objekata, poslovnih zgrada i industrijskih pogona, do stambenih zgrada. No, pri tome ne treba zaboraviti važnu činjenicu, a to je da je u takvim projektima nužna suradnja svih: od projektanta, preko isporučitelja opreme i izvođača, do (su)financijera i glavnog investitora.

Galerija slika: 3. Konferencija o energetski učinkovitoj rasvjeti

TAGOVI