Rekonstrukcija koprivničke javne rasvjete

Autor: B. O. Objavljeno: 23.01.2024. 🕜 09:23 Lokacija: Koprivnica
  • Središte Koprivnice (izvornik: xbrchx / Shutterstock, 2019.)

• Koprivnica, Koprivničko-križevačka županija
    Izvor: xbrchx / Shutterstock

Projektom do ušteda od oko 224 tisuće eura godišnje

Koristeći program kreditiranja Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) ESIF Krediti za javnu rasvjetu, Koprivnica je postavila energetski učinkovitu i ekološki prihvatljivu javnu rasvjetu na cijelom gradskom području, izuzev središta povijesne jezgre.

ESIF Kreditom za javnu rasvjetu, HBOR je omogućio sufinanciranje tog projekta sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa 'Konkurentnost i kohezija'“ u iznosu od 2,25 milijuna eura s PDV-om.

Postavljanjem 5.600 suvremenih svjetiljki i reflektora koji se temelje na LED tehnologiji, natrijeve i živine svjetiljke zauvijek odlaze u povijest, a učinci su vidljivi kroz povećanje uvjeta prometne sigurnosti, usklađenje javne rasvjete s normiranim svjetlotehničkim vrijednostima, smanjene svjetlosnog onečišćenja i neizravno smanjenje emisije CO2 za otprilike 440 tona, javlja Grad Koprivnica

Također, rekonstruirani su ormari javne rasvjete, čime se uvelike smanjuje mogućnost kvarova u njima. 

Zahvaljujući projektu, ostvarene uštede na javnoj rasvjeti, prema očekivanjima, bit će veće za oko 73 posto od utroška električne energije, tj. 1.865.000 kW h godišnje. 

Posljedično, financijska ušteda za Grad Koprivnicu bit će oko 224 tisuće eura s PDV-om godišnje.

TAGOVI