Samoborska javna rasvjeta kao punionica električnih vozila

Autor: B. O. Objavljeno: 16.11.2023. 🕜 10:05 Lokacija: Samobor
  • Osuvremenjena javna rasvjeta u Samoboru (izvornik: Grad Samobor)

• javna rasvjeta, rasvjeta, Samobor
    Izvor: Grad Samobor

Kreće sustavna provedba inicijative za elektrifikaciju pojedinačnog prometa korištenjem infrastrukture javne rasvjete

Samobor postaje prvi hrvatski grad u kojem će zahvaljujući europskom projektu 'EV Charging from Lamp Posts' biti postavljeno pet punionica električnih vozila na stupove javne rasvjete. Samobor tako kreće sa sustavnom provedbom inicijative za elektrifikaciju pojedinačnog prometa koristeći infrastrukturu javne rasvjete, izvijestila je Regionalna energetsko-klimatska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA). 

"Gledajući razvoj infrastrukture za punjenje električnih vozila u Europskoj uniji, punjači na stupovima javne rasvjete već odavno nisu novost. Tehnologija je razvijena ponajprije kako bi se povećala dostupnost punjenja stanovnicima stambenih četvrti koji svoje automobile parkiraju na ulici. Rješenje je također namijenjeno punjenju električnih vozila na radnom mjestu, tj. tijekom radnog vremena njihovih vlasnika. Naravno, riječ je o sporom punjenju, pri čemu se iskorištava već postojeća elektroenergetska infrastruktura", objavljeno je na stranicama REGEA-e

Prvi takav punjač u Hrvatskoj postavljen je sredinom prošle godine. Takve inicijative dio su nastojanja usmjerenih prema dekarbonizaciji prometa, koja bi do 2050. u Europskoj uniji trebala biti u svojoj završnoj fazi.

EV Charging from Lamp Posts je pilot-projekt u kojem, uz REGEA-u, sudjeluju hrvatski gradovi koji su odlučni povećati dostupnost punionica električnih vozila te tako ohrabriti zelene odabire svojih građana i poduzetnika. 

U testiranje tehnološkog rješenja tvrtke SimpleCharge iz Latvije uključena je i Škoda Auto, kao jedan od partnera u projektu.

TAGOVI