Prodaja električnih vozila raste i bez subvencija

Autor: B. O. Objavljeno: 21.11.2023. 🕜 11:40 Lokacija: Zagreb
  • Ilustracija usporedbe električnih i vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem (izvornik: Tom Wang / Shutterstock)

• održivi promet, električna vozila, elektromobilnost, motori s unutarnjim izgaranjem
    Izvor: Tom Wang / Shutterstock

Prodaja električnih vozila u Europi porasla je za 26 posto, uz nešto slabiju potražnju zbog gašenja subvencija

Kina je lani okončala 11-godišnji program subvencioniranja kupnje električnih vozila. Međutim, neke lokalne vlasti i dalje nude pomoć ili porezne olakšice kako bi privukle ulaganja, a nude i subvencije za potrošače.

Prodaja električnih vozila u Kini, najvećem svjetskom automobilskom tržištu, porasla je u prvih devet mjeseci za 29 posto. Na globalnom tržištu poskočila je za 34 posto, javlja Hinin specijalizirani portal Zelena Hrvatska. 

U istraživačkoj tvrtki napominju da su studeni i prosinac za Kinu vrlo dobri mjeseci kada je posrijedi prodaja vozila.

"U listopadskim brojkama vidljivo je da potražnja za električnim vozilima u Kini niže rekorde unatoč ukidanju subvencija i 2023. bit će još jedna uspješna godina za Kinu po prodaji električnih vozila", procjenjuju u Rho Motionu.

 

Visoke kamatne stope

Prodaja električnih vozila u Europi porasla je za 26 posto, uz nešto slabiju potražnju zbog gašenja subvencija, utvrdila je kompanija, ukazujući na ukidanje poticaja u Njemačkoj u rujnu. Subvencije su važan čimbenik na njemačkom tržištu jer gotovo dvije trećine registriranih osobnih automobila čine ona za komercijalnu namjeru, tumače.

Izvor: Michael Marais

Tesla, Mercedes Benz i Volkswagen upozorili su da kupce u regiji odbijaju visoke kamatne stope i prigušeno tržište.

U Sjevernoj Americi pak prodaja električnih vozila skočila je ove godine za čak 78 posto. Prema Rho Motionu, za sjevernoameričko tržište 2023. bit će još jedna snažna godina, s lavovskim udjelom Tesle budući da tradicionalni proizvođači usvajaju manje ambiciozne planove o povećanju proizvodnje.

Teslin tržišni udio ipak se smanjio u trećem tromjesečju na oko 50 posto, najnižu razinu od izlaska na tržište, unatoč sniženim cijenama, prema listopadskom izvješću tvrtke za pružanje usluga Cox Automotive.

TAGOVI