Kina ispred Europe i SAD-a

Autor: B.O. Objavljeno: 30.11.2022. 🕜 08:17 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

Kretanja na području elektromobilnosti u svijetu

Premda je Kina trenutačno ispred Europe i Sjedinjenih Američkih Država u elektromobilnosti, europsko tržište će se oporaviti 2025. i ponovno preuzeti vodstvo do 2030. godine, pokazuje analiza Europske udruge proizvođača automobila (ACEA). 

Naime, ACEA-ina analiza tržišnih kretanja i razvoja električnih vozila otkriva kako je dosad u 2022. godini gotovo 20 posto svih novih automobila registriranih u Kini bilo električno, što znači da je ta zemlja sada ispred Europe i daleko ispred SAD-a u elektrifikaciji automobilskog tržišta. 

Međutim, očekuje se da će udio električnih automobila dosegnuti gotovo 30 posto europskog tržišta do 2025. i premašiti 70 posto do 2030. godine. Tako će Stari kontinent ponovno preuzeti vodstvo u odnosu na ostale regije svijeta. 

Prodaja novih električnih vozila u Kini uvećana je za 89,4 posto, na 2,9 milijuna prodanih automobila od siječnja do rujna ove godine. Taj je rezultat uvelike potaknut vladinim poticajima koji su nastojali povećati prodaju nakon tržišnih poremećaja do kojih je dovelo zatvaranje gospodarstva zbog koronakrize od travnja do svibnja.

 

Ključan izazov 

Snažan rast, ali ne kao u Kini, u tri ovogodišnja tromjesečja zabilježen je i u Europskoj uniji, zemljama EFTA-e (Europsko udruženje za slobodnu trgovinu) i Ujedinjenom Kraljevstvu – gdje je bilo prodano ukupno milijun električnih automobila, što je povećanje od 25,7 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. 

Razvoj punionica električnih vozila diljem Europe ostaje ključan izazov i ovaj se trend može održati samo ako vlade pojačaju ulaganja u tu infrastrukturu, izvijestila je ACEA

Inače, pokazuje ACEA-ino izvješće, do danas se gotovo 50 posto svih punionica električnih automobila nalazi u samo dvije zemlje Europske unije – Nizozemskoj (90.000 punjača) i Njemačkoj (60.000) – koje čine manje od 10 posto cjelokupne površine EU-a. 

Kako bi se postiglo predloženo smanjenje CO2 od 55 posto za osobne automobile, do konca ovog desetljeća potrebno je diljem Europe rasporediti do 6,8 milijuna javnih punionica električnih vozila. To znači da bi njihov broj trebao rasti za više od 22 posto u manje od 10 godina.

TAGOVI