Poticanje komercijalizacije autobusa na vodik

Autor: B.O. Objavljeno: 02.12.2022. 🕜 15:03 Lokacija: Zagreb

Zagreb i ZET testirali su vodikovu energetsku tehniku u stvarnim uvjetima vožnje

U sklopu projekta JIVE2, a u organizaciji nacionalnog koordinacijskog tijela Hrvatske udruge za vodik i partnera na projektu, Agencije za ugljikovodike (AZU), u Tehničkom muzeju Nikola Tesla ovaj tjedan je održan završni događaj demonstracijskog CEE bus roadshowa koji obuhvaća tri geografska područja Europske unije (Srednjoistočnu i Jugoistočnu Europu te poljsko-baltičku regiju). 

Dio je to bitnog projekta Europske komisije Clean Hydrogen Partnership, čiji je cilj poticanje komercijalizacije autobusa na vodik, odnosno nabave 300 takvih autobusa sukladno Europskoj strategiji za održivu mobilnost i Europskoj strategiji za vodik, a koji financira Clean Hydrogen Partnership, uz podršku neprofitne udruge Hydrogen Europe. Voditelj je H2LV - Latvijska udruga za vodik, dok su tehnički partneri na projektu grupa Messer i CaetanoBus. 

Zahvaljujući projektu JIVE2 CEE bus roadshow, Grad Zagreb i ZET dobili su priliku testirati te tehnologije u stvarnim uvjetima vožnje, prikupiti veliku količinu podataka (telemetrije), a sve s ciljem donošenja budućih odluka o modernizaciji autobusne flote ZET-a.

 

Dodatna ulaganja 

Predsjednik Hrvatske udruge za vodik, prof. emer. dr. sc. Frano Barbir, kazao je kako je prelazak voznog parka javnih prijevoznika diljem Europe s postojećeg pogona na fosilna goriva na čiste izvore energije poput vodika tek u povojima. Kao glavni problem istaknuo je nedostatak infrastrukture koja bi podržala vozila na vodik

Vodik, kao nositelj energije, ima veliki potencijal za dekarbonizaciju brojnih gospodarskih djelatnosti, posebice gdje baterije nisu tehnički moguće ili su skuplje rješenje, priopćeno je iz AZU-a. 

Jedan od njih je javni gradski prijevoz gdje vodik, korišten u autobusima s gorivnim člancima, omogućava visoke karakteristike i pruža razinu udobnosti za putnike, a sve to bez emisija stakleničkih i ostalih štetnih plinova, čestica i buke. 

Imajući u vidu kako je EK u svibnju zahvaljujući planu REPowerEU osigurala dodatna ulaganja od 200 milijuna eura dostupnih za Partnerstvo za čisti vodik kroz program Horizon Europe te najavila i buduće mjere za razvoj, prilika je to da se ta sredstva iskoriste za dekarbonizaciju javnog gradskog prijevoza.

 

Privlačenje novca 

Značajan korak u tome smjeru Hrvatska je napravila povezujući se sa susjednim zemljama u uspostavi Sjevernojadranske doline vodika. Upravo sredstva iz plana REPowerEU snažno podupiru povećanje broja dolina vodika i sve projekte koji se provode unutar te inicijative. 

"Ovo je prvi korak ka realizaciji Hrvatske strategije za vodik koju smo donijeli u proljeće ove godine i iznimno me veseli da smo već krenuli s prvim koracima. Izuzetna nam je čast što je Hrvatska udruga za vodik, kao nacionalni koordinator projekta JIVE 2 CEE bus roadshow, dio inicijative ka dekarbonizaciji grada Zagreba", kazala je dr. sc. Ankica Kovač, potpredsjednica Hrvatske udruge za vodik. 

Predsjednik Uprave AZU-a Marijan Krpan je naglasio kako će Agencija formirati tim koji će olakšati i ubrzati privlačenje novca iz EU-a za vodikove projekte. 

"Toyota je partner na paneuropskoj razini, jednako tako i u Hrvatskoj. Iskoristili smo priliku da danas prezentiramo Toyotinu globalnu viziju i put ka zelenom transportu, gdje vodik ima jako važnu ulogu", izjavio je Krešimir Bago, direktor tvrtke Toyota Croatia. 

Toyota je partner u proizvodnji autobusa na vodik Ceatano koji je i predstavljen u Hrvatskoj. Toyotina vodikova tehnologija, odnosno gorivni članici integrirani su na krovu svih autobusa na vodik Caetano.

 

Javna nabava 

U završnom dijelu konferencije, ZET (operativni partner projekta) je predstavio rezultate testiranja autobusa na vodik koji je zagrebačkim gradskim i prigradskim naseljima prometovao u proteklom tjednu. 

Rezultati testiranja dali su izvrsne rezultate, ponajprije po učinkovitosti u zahtjevnim uvjetima rada koja rezultira relativno niskom potrošnjom vodika u odnosu na proizvedenu energiju. 

"Tijek i brzina obnove voznog parka ZET-a u smjeru alternativnih goriva poput vodika ovisi, među ostalim, o testiranju vozila, otvaranju izvora financiranja, prije svega fondova Europske unije i javnoj nabavi. U svakom slučaju, mi ubrzano krećemo u taj proces odmah iza Nove godine", naglasio je predsjednik Uprave ZET-a Marko Bogdanović.

TAGOVI