Američki energetski div snažnije zakoračuje u proizvodnju litija

Autor: B. O. Objavljeno: 14.11.2023. 🕜 13:30 Lokacija: Spring, Houston (SAD)
  • ruda litija (izvornik: Shutterstock, 2019.)

• litij, rudarstvo
    Izvor: Shutterstock

Početak radova u sklopu prve faze proizvodnje litija u Arkansasu

Američka energetska kompanija ExxonMobil planira do konca ovog desetljeća postati vodeći proizvođač litija, metala koji se koristi u baterijama električnih vozila. Stoga je krenula s radovima u sklopu prve faze projekta proizvodnje litija u Arkansasu, u Sjevernoj Americi, u području poznatom po značajnim nalazištima tog metala. 

"Litij je bitan za energetsku tranziciju, a ExxonMobil ima vodeću ulogu u popločavanju puta elektrifikaciji“, rekao je Dan Ammann, predsjednik odjela za rješenja za niske razine ugljika u ExxonMobilu. "Ovaj značajan projekt primjenjuje desetljeća stručnosti ExxonMobila za otključavanje golemih zaliha sjevernoameričkog litija s mnogo manje utjecaja na okoliš od tradicionalnih rudarskih operacija", izjavio je. 

ExxonMobil je početkom ove godine stekao prava nad 120 tisuća hektara u dijelu južnog Arkansasa koji se smatra jednim od najplodnijih izvora litija u Sjevernoj Americi.

Jugozapadni Arkansas ima dugu povijest u proizvodnji nafte i prirodnog plina te dobro poznatu geologiju, izvijestio je ExxonMobil.

TAGOVI