Danska će uvesti porez na putovanja zrakoplovom

Autor: N. D. Objavljeno: 13.11.2023. 🕜 11:22 Lokacija: Kopenhagen (Danska)
  • Avion na nebu (izvornik: Pavel from Pixabay)

• avioni, zrakoplovi, zrakoplovstvo, zračni promet
    Izvor: Pavel / Pixabay

Priželjkuje se zelena tranzicija zrakoplovstva

Danska vlada planira uvesti poseban porez za putnike u zračnom prometu. To bi u prosjeku trebalo iznositi oko 13 eura po jednom letu, a prikupljena sredstva će se, među ostalim, koristiti za potporu održivoj tranziciji zrakoplovne industrije. Time će se Danska pridružiti Njemačkoj i Švedskoj koje već imaju sličan ekološki porez.

Kako je pojasnio danski ministar financija Jeppe Bruus Christensen iznos poreza od 2025. u prosjeku će biti oko 70 danskih kruna (9,39 eura), a 2030. dosegnut će 100 danskih kruna (13,31 eura), objavila je DPA, a prenio SEEbz.

Za letove unutar Europe putnici će morati platiti taksu od oko osam eura, za duža putovanja, primjerice do New Yorka, oko 32 eura, a do Bangkoka oko 52 eura.

Danska vlada očekuje da će uz pomoć poreza na putnike u zračnom prometu državni proračun do 2030. napuniti s dodatnih 160 milijuna eura. Sredstva će se koristiti za potporu prijelaza zrakoplovne industrije na ekološki prihvatljivije motore i na manje zračne luke za koje se očekuje da će najviše osjetiti posljedice uvođenja poreza.

Danski ministar prometa Thomas Danielsen također je najavio uspostavu sheme financijske potpore vrijedne 107 milijuna eura, koja će omogućiti zračnim lukama i zračnim prijevoznicima testiranje ekološki prihvatljivih tehnologija.

TAGOVI