Realističniji pristup uvođenju novog standarda Euro 7

Autor: B. O. Objavljeno: 13.11.2023. 🕜 13:11 Lokacija: Bruxelles (Belgija)
  • Provođenje eko-testa na osobnom autu (izvornik: Getty Images)

• eko-test, emisije, automobili, motori s unutarnjim izgaranjem
    Izvor: Getty Images

Činjenica ostaje da Euro 7 predstavlja značajna ulaganja za proizvođače vozila, povrh njihovih ogromnih napora za dekarbonizaciju, kaže Sigrid de Vries

Europska udruga proizvođača automobila (ACEA) potvrđuje kako je Europski parlament prošli tjedan glasovao za realističniji pristup uvođenju novog standarda emisije onečišćujućih tvari Euro 7 u usporedbi s onim što je Europska komisija iznijela prošle godine. Međutim, Euro 7 još uvijek dolazi s visokom cijenom i na vrlo kritičnom raskrižju promjena s kojim se susreće industrija, izvijestila je ACEA.

"Činjenica ostaje da Euro 7 predstavlja značajna ulaganja za proizvođače vozila, povrh njihovih ogromnih napora za dekarbonizaciju", izjavila je glavna direktorica ACEA-e Sigrid de Vries

"Također, dolazi u iznimno izazovnom geopolitičkom i gospodarskom kontekstu, obilježenom skokom cijena energije, nedostacima u opskrbnim lancima, inflatornim pritiscima i tromom potrošačkom potražnjom. Europa treba razmjeran Euro 7 koji uravnotežuje zabrinutost za okoliš i industrijsku konkurentnost", dodala je.

 

Kočnice i gume

"Nema sumnje u predanost industrije poboljšanju kvalitete zraka. Zbog toga je automobilska industrija već uložila značajna sredstva u najnovije norme o onečišćenju Euro 6", objasnila je. "Ta ulaganja su se isplatila jer su emisije ispušnih plinova danas jedva mjerljive". 

ACEA vjeruje kako ima smisla da se standard Euro 7 bavi emisijama iz kočnica i guma jer su one također relevantne za električna vozila i bit će vodeći izvor onečišćenja na cestama u budućnosti. S obzirom na to da su metode ispitivanja neispušnih emisija potpuno nove i neiskušane, potrebno je osigurati tehničku izvedivost tih novih ciljeva.

ACEA stoga poziva stvaratelje politika da osiguraju prevladavanje realizma tijekom pregovora u trijalogu i da ne dopuste da nerazmjerna norma Euro 7 poremeti napredak koji su proizvođači već postigli.

TAGOVI