Službena opomena Hrvatskoj zbog guma

Autor: B. O. Objavljeno: 17.11.2023. 🕜 08:46 Lokacija: Bruxelles (Belgija)
  • Gume (FOTO: Robert Laursoo/Unsplash, 2023.)
 
• gume
    Izvor: Robert Laursoo/Unsplash

Hrvatska ima dva mjeseca da odgovori i ukloni nedostatke koje je utvrdila EK

Europska komisija u redovitom paketu odluka o povredama poduzima pravne radnje protiv članica koje se ne pridržavaju obveza u skladu s pravom Europske unije. Tim se odlukama, kojima su obuhvaćeni različite djelatnosti i područja politika, nastoji osigurati pravilna primjena prava EU-a u korist građana i poslovnih subjekata.

EK je stoga odlučila pokrenuti postupak zbog povrede upućivanjem službene opomene Hrvatskoj (INFR(2023)2159) zbog neobavješćivanja o nacionalnim pravilima o sankcijama koje izriče za kršenja Uredbe EU-a o označavanju guma (EU) 2020/740 u pogledu učinkovitosti potrošnje goriva i drugih parametara.

Ovom se Uredbom utvrđuje sustav označivanja kojim se potrošačima omogućuje odabir guma koje su u skladu s Uredbom u pogledu učinkovitosti potrošnje goriva, prianjanja na mokroj podlozi i buke.

 

Obveza izvješćivanja

Gume s učinkovitom potrošnjom mogu pomoći potrošačima da uštede na računima za gorivo i doprinesu smanjenju emisija CO2. Ključno je da sve članice osiguraju da se na tržište ili u uporabu stavljaju samo gume koje su u skladu s Uredbom EU-a o označivanju guma te da se uvedu sankcije za povrede Uredbe.

"Države članice morale su do 1. svibnja 2021. obavijestiti Komisiju o svojim pravilima o sankcijama i provedbenim mehanizmima. Hrvatska do zadanog roka nije obavijestila Komisiju o svojim pravilima. Komisija je od lipnja 2021. u kontaktu s hrvatskim tijelima i podsjetila Hrvatsku na tu obvezu izvješćivanja. Međutim, budući da Hrvatska još nije prijavila svoj sustav kazni, Komisija je odlučila uputiti službenu opomenu", priopćeno je iz Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj. 

Hrvatska ima dva mjeseca da odgovori i ukloni nedostatke koje je utvrdila Komisija. Ako ne dobije zadovoljavajući odgovor, Komisija može Hrvatskoj uputiti obrazloženo mišljenje.

TAGOVI