Čišće, sigurnije i tiše gume

Autor: B.O. Objavljeno: 06.03.2019. 🕜 12:06 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

Oznake s kvalitetnijim informacijama će biti vidljivije potrošačima

Europska unija ažurira svoja pravila o označavanju energetske učinkovitosti guma i proširuje ih na gume za teška teretna vozila – kamione i autobuse. 
Vijeće EU je usvojilo pregovaračko stajalište o predloženim novim pravilima priopćivši kako će oznake biti vidljivije za potrošače i sadržavat će informacije o prianjanju na snježnoj i ledenoj podlozi. 
"Nova pravila će omogućiti kupcima kvalitetnije informacije, a tako i izbor sigurnijeg i učinkovitijeg proizvoda. Također, ona će pridonijeti smanjenju emisija stakleničkih plinova na cestama i tako pomoći EU u ispunjenju svojih obveza iz Pariškog sporazuma", istaknuo je Anton Anton, rumunjski ministar za energetiku i predsjedatelj Vijeća EU. 
Osim šire primjene postojećeg regulatornog okvira, novi zahtjevi prikaza naljepnice uključuju i prodaju guma na daljinu i putem interneta. Ažurirane oznake tako će poboljšati vidljivost tih proizvoda kod kupaca i osigurati da oni budu bolje informirani prilikom donošenja odluke o kupnji. 
Nova regulacija je i korak naprijed k stvaranju obveze upisa guma u bazu podataka. A klauzula o pregledu omogućava uvođenje novih parametara za te oznake kao što su kilometraža i potrošenost guma.
Inače, cestovni promet odgovoran je za oko 22 posto ukupnih emisija stakleničkih plinova u EU-u, a gume, uglavnom zbog otpora kotrljanja, čine između pet i 10 posto potrošnje goriva u vozilu.

TAGOVI