Renault će u Sloveniji proizvoditi električne automobile

Autor: N. D. Objavljeno: 14.11.2023. 🕜 10:32 Lokacija: Ljubljana (Slovenija)
  • Električni auto Renault ZOE parkiran ispred EM (foto: BO, travanj 2019.)

• Renault, električni auti, elektromobilnost
    Izvor: B.O.

Električni automobil trebao bi biti manji od modela R5

Francuski proizvođač automobila Renault navodno će u Sloveniji proizvoditi novu liniju električnih vozila visokih performansi, koja će raditi kao samostalna jedinica pod brandom Ampere. Cilj je postati vodeći igrač na ovom polju i 2031. proizvoditi milijun vozila godišnje, objavila je Radiotelevizija Slovenije, pozvavši se na agenciju Reuters. Ambiciozna odluka dio je nastojanja uprave francuske tvrtke da umiri ulagače i ujedno ubrza uvrštenje poslovanja s linijom električnih vozila na burzu, što je donekle zaustavljeno zbog slabe potražnje i jake konkurencije iz kinesko tržište.

Za gradski automobil kažu da je manji od nove verzije Renaultovog kultnog modela R5. Agencija Reuters, pozivajući se na dva neimenovana izvora, javlja da se električni mališan navodno proizvoditi u Novom Mestu.

Jedinica za električna vozila Ampere radi odvojeno od matične tvrtke Renault-Nissan od 1. studenog ove godine, a očekuje se da će se na tržištu kao marka pojaviti ovog proljeća, a prvi model na tržištu očekuje se 2026. godine.

Ampere zapošljava 11.000 ljudi, od kojih su trećina inženjeri. Ciljevi linije Ampere su ambiciozni – ako planiraju proizvesti 600.000 električnih vozila 2026. godine, onda bi ih 2031. bilo oko milijun. Renault je lani prodao manje od 50.000 električnih automobila modela Megane i Kangoo.

Za iduću godinu najavili su dolazak elektrificiranog modela R5, a 2025. i R4.  Tvrtka planira šest novih modela električnih vozila do 2030. godine, a ambicije su joj postati vodeća tvrtka u tom području, kako tehnološki tako i konkurentno. 

Do 2027. žele smanjiti troškove proizvodnje za 40%, a cilj je i smanjiti broj modela. Za izradu jednog vozila trebalo bi biti manje od deset sati. Kompanija također predviđa povećanje prihoda od 30% do 2030. godine, u usporedbi s rastom manjim od osam posto u posljednjem kvartalu ove godine.

 

 

 

TAGOVI