Ništa od tvrde primjene Euro 7 standarda

Autor: N. D. Objavljeno: 26.09.2023. 🕜 10:22 Lokacija: Bruxelles (Belgija)
  • Ispušni plinovi iz automobila (izvornik: ssuaphotos / Shutterstock, 2013.)

• ispušni plinovi, emisije, onečišćenje
    Izvor: ssuaphotos / Shutterstock

Prema stajalištu Vijeća EU-a, granice onečišćenja za automobile i kombije ostale bi u biti iste kao prema Euro 6, normi

Zemlje EU-a službeno su u ponedjeljak usuglasile stajalište o nacrtima standarda za onečišćenje vozila, poznatih kao Euro 7, značajno ublaživši izvorni prijedlog Komisije u očitom pokušaju da se osigura konkurentnost europske automobilske industrije, što su poduprle Francuska i Italija. Prema stajalištu Vijeća EU-a, granice onečišćenja za automobile i kombije ostale bi u biti iste kao prema Euro 6, standardima koji su trenutno na snazi. To je naišlo na njemačke kritike, jer tvrdi da su standardi ispod onih koje današnja tehnologija omogućava, što će loše utjecati na međunarodno uspostavljene standarde za kvalitetu zraka

Ograničenja za teška vozila bit će snižena, a uvjeti ispitivanja malo prilagođeni. Francuska je podržala tekst, rekavši da je potrebno "postaviti ravnotežu između zdravlja i konkurentnosti, pristupačnosti i sposobnosti građana da se kreću". Danska je kompromisni tekst nazvala "uzaludnom prilikom" za očuvanje zdravlja Europljana, dodajući da je bila pogreška što je Europa odustala od svoje pozicije u postavljanju globalnih standarda, javlja Euractiv.

Izvor: Bosch
Euro 6+

 

Međutim, Vijeće je jednoglasno podržalo ograničenja za emisije iz kočnica i guma, prvi primjer takvih pravila, kao i nove standarde o trajnosti baterija električnih vozila. Kako Europa prije svega prelazi na električne osobne automobile, mikročestice koje proizlaze iz trenja kočionih pločica i guma i dalje će se oslobađati.

Usvojeno stajalište prilično je razvodnjeno u odnosu na prijedlog Komisije. Naime, Euro 7 postavlja ograničenja za emisije poput čestice iz kočnica i guma, propisuje minimalne zahtjeve za trajnost baterije u električnim automobilima i nameće strože zahtjeve za životni vijek vozila. Uredba također predviđa korištenje naprednih tehnologija i alata za praćenje emisija.

 
Osam zemalja je protiv

 

Vijeće je u svom stajalištu zadržalo postojeće granične vrijednosti emisija iz Euro 6 za laka vozila, dok za teška vozila predlaže niže granične vrijednosti emisija. Euro 7 također sadrži posebnu odredbu o gradskim autobusima kako bi se osigurala usklađenost s novopredloženim ciljem nulte emisije za ta vozila do 2030. godine.

Originalni prijedlog je ublažen: Komisija je predložila stroža ograničenja za emisije ugljičnog monoksida i dušikova oksida iz kočnica i guma. Međutim, osam zemalja sa snažnom automobilskim industrijom protive se strožim pravilima, uz obrazloženje da su proizvođači automobila već sada pod velikim pritiskom jer se moraju prilagoditi odredbi o zabrani prodaje novih vozila s motorima na unutarnje izgaranje od 2035. godine.

Proizvođači automobila tvrde da je Euro 7, koji bi trebao na snagu stupiti 2025., preskup, a da su ekološki dobici bili zanemarivi, da će im otežati prijelaz na električna vozila i prisiliti ih da ulažu u motore s unutarnjim izgaranjem koji nemaju budućnost. Nevladina udruga T&E reagirala je da su predloženi standardi "čisti greenwashing i katastrofa za kvalitetu zraka jer stavljaju profit industrije ispred zdravlja ljudi". Čak ljudi iz industrije, okupljeni u udruženje proizvođača rezervnih dijelova CLEPA navode da povratak na Euro 6  nije nužan da se održi priuštiva mobilnost, a neće pozitivno utjecati niti na kvalitetu zraka i inovativnost industrije", piše Euractiv. 

 

Izvor:

 

TAGOVI