Scholz optimist u pogledu klimatski neutralne budućnosti zrakoplovstva

Autor: B. O. Objavljeno: 26.09.2023. 🕜 08:27 Lokacija: Hamburg (Njemačka)
  • Avion pri polijetanju (izvornik: motive56 / Shutterstock 2021.)

• avioni, zrakoplovstvo, zračni promet
    Izvor: motive56 / Shutterstock

Zrakoplovstvo je odgovorno za nešto manje od tri posto globalnih emisija CO2, kaže Olaf Scholz

Njemačka će zrakoplovna industrija doživjeti temeljne promjene u nadolazećim godinama jer zemlja namjerava postati pionir u klimatski neutralnom letenju, rekao je kancelar Olaf Scholz u ponedjeljak na Nacionalnoj zrakoplovnoj konferenciji u Hamburgu.

"Naš veliki cilj je jasan: želimo postati klimatski neutralni do 2045., a pritom ostati uspješna industrijalizirana zemlja s daljnjim mogućnostima rasta", izjavio je.

Zrakoplovstvo je odgovorno za nešto manje od tri posto globalnih emisija CO2, istaknuo je. "Jasno je da bi to trebalo postati još manje". 

Dodao je da je njemačka zrakoplovna industrija već bila svjetski lider u tehnologijama prihvatljivim za klimu.

Dugoročno gledano, pogon na vodik sigurno bi bio moguć u serijski proizvedenim zrakoplovima, rekao je, dodavši da Njemačka želi ubrzati razvoj svoje vodikove infrastrukture.

On je izrazio i uvjerenje da njemačka zrakoplovna industrija ima "jako dobru budućnost".

 

Pošteni konkurentski uvjeti 

"Zrakoplovstvo se vratilo", izjavio je izvršni direktor njemačke zrakoplovne kompanije Lufthansa Carsten Spohr, govoreći o teškim godinama tijekom pandemije. 

"Super nam ide", rekao je za Lufthansu koja je primila milijarde eura državne pomoći tijekom pandemije.

Sintetička goriva trenutno čine 0,2 posto Lufthansine potrošnje goriva, rekao je Spohr.

"Nikome neće pomoći ako usporimo domaće zrakoplovstvo, a strani pružatelji koji su manje orijentirani na održivost popune prazninu. Zato podržavamo naše zrakoplovne tvrtke i zračne luke da postanu pioniri u smanjenju stakleničkih plinova", istaknuo je savezni ministar digitalizacije i prometa Volker Wissing.

Savezna vlada promiče inovacije i istraživanje te osigurava poštene konkurentske uvjete u zračnom prometu, rekao je ministar, izvijestila je njemačka novinska agencija DPA.

TAGOVI