EU dodala litij na listu kritičnih sirovina za zelenu tranziciju

Autor: N.D. Objavljeno: 03.09.2020. 🕜 15:15 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

Komisija želi stvoriti Europsku alijansu za kritične sirovine

Europska komisija dodala je u četvrtak litij za proizvodnju baterija na svoj popis kritičnih sirovina, ustanovljen još 2011. i utvrdila plan koji jamči opskrbu litijem kao potporu zelenom oporavku. Osim litija na taj popis EU je dodala aluminij, boksit, titan i stroncij a na njemu je 30 sirovina. Komisija je istaknula da je litij presudan za prelazak na ekološki prihvatljiv transport i skladištenje energije, javlja Reuters. To znači da bi Europi trebalo do 18 puta više litija do 2030. i 60 puta više do 2050., rekao je u izjavi potpredsjednik Komisije Maroš Šefčovič. 

Cilj bloka je smanjiti neto emisiju stakleničkih plinova na nulu do 2050. godine. „Ne možemo dopustiti da trenutno oslanjanje na fosilna goriva zamijenimo ovisnošću o kritičnim sirovinama. Tu ovisnost uvećao je prekid opskrbe uslijed koronavirusa”, rekao je Šefcović. 

U tu svrhu Komisija želi stvoriti Europski savez za sirovine u sljedećim tjednima, usredotočujući se najprije na hitnu potrebu za rijetkim metalima, vitalnim za obnovljivu energiju, obranu i svemir. Cilj je također povećati reciklažu tih materijala te uspostavu partnerstva s Kanadom i afričkim zemljama kako bi se odlučilo ima li smisla pojedine materijale rudariti na europskom tlu. EU se trenutno oslanja na isporuke iz Kine, Turske, Južne Afrike te u nekim slučajevima, pojedine kompanije. 

TAGOVI