Milijun električnih vozila na njemačkim cestama

Autor: B. O. Objavljeno: 19.01.2023. 🕜 08:09 Lokacija: Bruxelles (Belgija)
  • električna vozila; električni auti; elektromobilnost (FOTO: Michael Fousert, 2023.)
    Izvor: Michael Fousert

Može li se ostvariti cilj Savezne vlade od 15 milijuna električnih automobila do 2030. godine?

Njemački institut za ekonomska istraživanja (DIW) izvijestio je da je u toj zemlji prijeđena granica od milijun električnih automobila, bez hibridnih vozila s mogućnošću punjenja (plug-in hibridi). Prema izvješću, granica je prijeđena u novom rekordnom mjesecu - prosincu prošle godine.

Naime, u posljednjem mjesecu lani njemački stari, dakle, veći ekološki bonus i premija za inovacije još uvijek su bili na snazi te je tada novoregistrirano 104.325 električnih automobila. U DIW-u ističu kako je razlog snažnom povećanju prodaje u prosincu smanjenje subvencija za električne automobile od početka ove godine. 

Za kupnju novog električnog vozila od siječnja od države je moguće dobiti najviše 4500 eura. Do kraja 2022. godine, pak, ta je subvencija iznosila 6000 eura, uz udjel proizvođača, što je polovica državne potpore.
 

Listopad, studeni i prosinac

DIW navodi kako su i plug-in hibridi također postavili rekord u prosincu, budući da je ekološki bonus za te tipove vozila ukinut na prijelazu godine.

Izvor: Shutterstock

Njemačka Savezna uprava za motorni promet, valja naglasiti, još nije objavila podatke o ukupnom broju električnih automobila. Međutim, poznat je podatak da je od početka godine do 1.listopada u Njemačkoj bilo 840.645 električnih automobila.

Ako se tome dodaju registracije električnih vozila u listopadu, studenom i prosincu, dolazi se do broja od 1.038.731 električnog automobila. Kako bi se doista prešla ta granica od milijun električnih vozila, manje od 38.731 električnih automobila mora biti odjavljeno u zadnjem tromjesečju lani. 


Rast je, objavio je Europski opservatorij za alternativna goriva (European Alternative Fuels Observatory), zapanjujući u usporedbi s prethodne dvije godine. Naime, još 1. siječnja 2022. u Njemačkoj je zabilježeno 618.460 električnih vozila, a istoga dana u prethodnoj godini njih svega 309.083.
 

Mjesečni prosjek

Budući da se prosinački rekord ponajprije pripisuje promjeni njemačkog tzv. 'ekološkog bonusa', izvješće DIW-a pomalo je nepovjerljivo prema tome može li se postići cilj Savezne vlade od 15 milijuna električnih automobila do 2030. godine. 

Prema izračunima DIW-a, oko 145.000 električnih automobila mjesečno trebalo bi biti registrirano kako bi se dostigao taj cilj. 

Unatoč rekordnim brojevima na koncu godine, u 2022. je i dalje u prosjeku mjesečno bilo novoregistrirano svega 32.000 električnih automobila. 

Istodobno, brojni proizvođači najavili su da će tijekom desetljeća u ponudi imati samo električne automobile, što bi trebalo označiti eksponencijalni rast novih mjesečnih registracija.

TAGOVI