Zajmom do razvoja mreže punionica električnih vozila u Turskoj

Autor: B. O. Objavljeno: 10.01.2023. 🕜 10:38 Lokacija: London (Ujedinjeno Kraljevstvo)
  • Punionica električnih vozila (FOTO: Markus Spiske, 2023.)

• punionice električnih vozila, električna vozila, elektromobilnost
    Izvor: Markus Spiske

EBRD financijski podupire tursku tvrtku Enerjisa Enerji

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) osigurava zajam od približno 103 milijuna eura (110 milijuna dolara) turskoj tvrtki Enerjisa Enerji za financiranje obuhvatnog ulagačkog paketa koji uključuje proširenje mreže punionica električnih vozila u toj zemlji.

Toj tvrtki će se tako omogućiti da modernizira svoj elektrodistribucijski sustav s učinkovitom opremom i aplikacijama za pametne mreže te proširi svoju infrastrukturu za punjenje električnih vozila. 

Esarj, jedna od podružnica Enerjise, bila je jedna od prvih turskih tvrtki za razvoj punionica električnih vozila i ostaje ključni igrač na tom području. Enerjisa je, valja naglasiti, četvrtinu stanovništva Turske opskrbljuje električnom energijom.

Osim modernizacije mrežnih aplikacija i širenja mreže punionica električnih vozila, ulaganje će omogućiti Enerjisi da proširi distribuciju energije zahvaljujući svojoj podružnici Enerjisa Customer Solutions, koja pruža održiva i inovativna energetska rješenja, izvijestio je, među ostali, EBRD.
 

Zelena energetika

"EBRD je predan zelenoj budućnosti potpunim usklađivanjem svih svojih aktivnosti s ciljevima Pariškog sporazuma. Ključna strategija za tu budućnost je transformacija energetike. Zadovoljstvo nam je što radimo s vodećim u industriji kao što je Enerjisa na planu ulaganja za poboljšanje distribucijske mreže i proširenje infrastrukture za punjenje električnih vozila u Turskoj", izjavila je Nandita Parshad, direktorica EBRD-a za održivu infrastrukturu, dodavši kako će ti napori povećati otpornost tvrtke, pridonijeti zelenijoj energetici i pomoći Turskoj u postizanju ciljeva ugljične neutralnosti. 

 

"Kao vodeća tvrtka za distribuciju električne energije, maloprodaju i korisnička rješenja u Turskoj, predvodnici smo energetske transformacije u zemlji. Prema očekivanjima, rast snage iz obnovljivih izvora u sljedećih pet godina u svijetu bit će jednak rastu koji je zabilježen u proteklih 20 godina, a očekuje se da će Turska u tom razdoblju ostvariti povećanje od 65 posto", rekao je Murat Pınar, izvršni direktor Enerjisa Enerjija. 

TAGOVI