Predlaže se smanjenje PDV-a na električna vozila za tvrtke

Autor: B. O. Objavljeno: 03.01.2023. 🕜 08:00 Lokacija: Zagreb
  • Vizualizacija zelene električne energije (izvornik: Shutterstock, 2012.)

• obnovljivi izvori, zelena energija
    Izvor: Shutterstock

Izravna mjera u cilju ispunjenja Nacionalnog plana energetske učinkovitosti

Izaslanstvo Hrvatske gospodarske komore, predvođeno predsjednikom Lukom Burilovićem, predsjednikom komore Zagreb Josipom Zaherom i predsjednikom Udruženja trgovine motornim vozilima HGK Tomislavom Miletićem, na sastanku s ministrom financija Markom Primorcem, predstavilo je jučer prijedlog poreznog rasterećenja na osobna vozila.

Prijedlog HGK ide u dva smjera; poreznog rasterećenja u vidu korekcije Posebnog poreza na motorna vozila te smanjenja PDV-a za pravne osobe na električna vozila.

Korekcijama posebnog poreza i PDV-a za pravne osobe, stimulirala bi se obnova voznog parka građana i pravnih osoba kao i donekle utjecalo na smanjenje visokih cijena novih vozila kao posljedice nestašica i poremećaja u opskrbnim lancima uzrokovanih pandemijom i ratom u Ukrajini.

Time bi se, smatraju u HGK, utjecalo i na smanjenje trenutnih negativnih prodajnih kretanja jer je tržište vozila u cjelini zabilježilo pad od pet posto, čime su smanjeni i prihodi državnog proračuna na ime drugih davanja.

Ujedno bi smanjenje PDV-a na električna vozila za pravne osobe bila bi izravna mjera u cilju ispunjenja Nacionalnog plana energetske učinkovitosti, priopćeno je iz HGK. 

Zaključeno je kako će Ministarstvo razmotriti prijedloge HGK u kontekstu pravne stečevine EU-a i mogućnosti državnog proračuna.

TAGOVI