Brojni projekti najavljeni za rujan zasad neostvareni

Autor: A.H. Objavljeno: 02.09.2015. 🕜 08:50 Lokacija: Zagreb

Za Plomin C još se čeka odgovor Europske komisije

Osim odustajanja konzorcija Marathon Oil-a i OMV-a od istraživanja i eksploatacije nafte i plina na Jadranu, kako doznaje Novi list, ni INA, koja je dobila koncesiju na dva, najjužnija jadranska istražna polja, još uvijek nije donijela odluku o tome hoće li potpisati ugovor s Vladom. Iz toga proizlazi da je moguće da za Jadran bude potpisan samo jedan ugovor, onaj s ENI-jem u konzorciju s britanskim Medoilgas-om, kao i šest ugovora za istraživanje na kopnu, uz Savu, Dravu i u istočnoj Slavoniji - s nigerijskim Oandom, kanadskom tvrtkom Vermilion i Inom. 
Kako dalje navodi list, u rujnu ističe i krajnji rok do kojeg je uprava HEP-a najavila potpisivanje ugovora s japanskim Marubenijem o gradnji i upravljanju Plominom C, investiciji vrijednoj milijardu eura. Prije godinu dana iz HEP-a su potpisivanje ugovora najavili za prvi kvartal ove godine, zatim najkasnije za travanj, da bi proljetos odgovorili kako je riječ o vrlo složenoj transakciji koja će biti zaključena u trećem kvartalu, dakle najkasnije tijekom rujna, podsjeća Novi list. No, MINGO još uvijek čeka odgovor Europske komisije, tj. Direkcije za tržišnu utakmicu o tome je li zamišljeni PPA ugovor (Power Purchase Agreement) HEP-a i Marubenija u skladu s tržišnim pravilima EU-a.
Kako list doznaje, u međuvremenu je voditeljica plominskog projekta Ljubica Cvenić, a koja je prije obnašala funkciju direktorice HEP-ovog sektora za razvoj, dala ostavku. Cvenić je potvrdila za Novi list da odlazi iz HEP-a, no kako je istaknula, razlozi odlaska nemaju veze s Marubenijem i Plominom C. Kakao je istaknula, projekt ide po planu, no zbog obveze tajnosti pregovaranja zasad se, napominje, više od toga ne može reći. 
Prema planu HEP-a, pripremne radove treba započeti već u ovoj godini ako se elektranu želi pustiti u pogon planirane 2019. godine, navodi Novi list.

TAGOVI