Cijena električne energije među najnižima u EU

Autor: N.D. Objavljeno: 14.01.2020. 🕜 08:30 Lokacija: Zagreb

Cijena električne energije može samo rasti

Hrvatska kućanstva plaćaju jednu od najnižih cijena električne energije u EU. Kako,pokazuju podaci eurostatističara, cijena kilovatsata električne energije u nas je u prvom polugodištu prošle godine iznosila 0,1433 eura ili oko 1,10 kuna.

Jeftiniju struju od nas u EU plaćaju jedino Rumunji, Litavci, Mađari i Bugari. Istodobno, prosječna cijena kilovatsata struje u EU u prvom je lanjskom polugodištu iznosila 0,2439 eura ili nešto više od 1,80 kuna, što znači da je struja u Hrvatskoj oko 40 posto jeftinija od prosjeka. Cijena električne energije i u Sloveniji je znatno veća: kilovatsat u prvom je polugodištu prošle godine iznosio 0,2021 euro ili nešto više od 1,50 kuna, piše Novac.hr.

Vjerojatnost poskupljenja električne energije je velika, prije svega zbog naknade za obnovljive izvore energije, koja će sigurno rasti i zbog cijene emisijskih kvota pa je cijena kWh proizvedenog iz konvencionalnih izvora skuplja a Hrvatska veliku količinu električne energije uvozi, na čemu HEP ostvaruje manju dobit.

TAGOVI