Cijene nafte nastavljaju padati

Autor: N.D. Objavljeno: 22.11.2021. 🕜 08:34 Lokacija: Zagreb

Pandemija u kombinaciji s velikim otpuštanjem nafte iz strateških rezervi straši trgovce

Zbog straha trgovaca da će novi val korona pandemije usporiti gospodarski rast cijene nafte pale su i prošli, četvrti tjedan zaredom. Cijena barela na londonskom tržištu pala je za 4% na 78,89 USD, a na američkom cijena je pala za 5,8%, na 76 USD. Takav kontinuirani pad nije zabilježen od ožujka 2020., a prije mjesec dana cijene u Europi su bile na najvišim razinama u tri godine. 

Strah da će doći do korekcije ohrabrila je američka najava da bi se moglo posegnuti u naftne rezerve, pošto pozivi OPEC-u da poveća proizvodnju e nailaze na plodno tlo. Trenutno vlade većeg broja jakih gospodarstva razmatraju poziv da na tržište otpuste naftu iz rezervi, kako bi potaknuli pad njezine cijene koji je itekako ugrozio oporavak od pandemije. Japanski premijer najavio je već da je spreman otpustiti naftu iz rezervi. Računa se da bi kombinirano otpuštanje nafte iz rezervi bilo na razini 100 do 120 milijuna barela ili veće. Analitičari očekuju da bi SAD mogao na tržište pustiti 45-60 mil. bbl, 30 mil. otpustila bi Kina, 5 mil. Indija i 10 mil. Japan i Južna Koreja, procjenjuje Citibank. Ako do toga dođe u prosincu, to bi moglo rasteretiti tržište za 1,5 do 2 milijuna bbl/dnevno.

To bi ipak bilo samo kratkoročno rješenje, a tržište koči i jačanje dolara već četiri tjedna zaredom, što smanjuje kupovnu moć i potražnju za naftom. Gospodarstva EU bi se mogla opet početi "smrzavati" - Austrija je ušla u kompletni lockdown, a Njemačka je u petak najavila da je to mogući scenarij. Očekuje se da će cijene nafte biti u padu do siječnja te da bi zatim opet mogle rasti, objavio je Reuters.

TAGOVI