Cijene nafte stagniraju

Autor: A.H. Objavljeno: 13.02.2017. 🕜 13:12 Lokacija: New York (SAD)

Članice OPEC-a u velikoj se mjeri pridržavaju dogovora o smanjenju proizvodnje

Na svjetskim je tržištima cijene nafte prošloga tjedna podržala vijest da se članice OPEC-a u velikoj mjeri pridržavaju dogovora o smanjenju proizvodnje, no uspon cijena onemogućio je daljnji rast proizvodnje nafte u SAD-u. 
Tako je na londonskom je tržištu cijena barela u petak na kraju trgovanja iznosila 56,70 dolara, što je 10-ak centi manje nego tjedan dana prije. Na američkom je tržištu barel poskupio  3 centa, na 53,86 dolara. Cijene nafte podržala je procjena da je 11 članica OPEC-a već u siječnju ostvarilo više od 90 posto planiranog smanjenja proizvodnje. Naime, krajem prošle godine dogovorile su da će smanjiti proizvodnju za 1,8 milijuna barela dnevno do kraja lipnja kako bi ublažile neravnotežu između prevelike ponude i slabije potražnje na tržištu. 
Kako je u svom izvješću istaknula Međunarodna agencija za energiju (IEA), neki proizvođači, kao npr. Saudijska Arabija, smanjili su proizvodnju i više nego što se tražilo.  U IEA-i  procjenjuju da bi, u slučaju da se proizvodnja zadrži na aktualnoj razini, višak u opskrbi u idućih šest mjeseci bio smanjen za oko 600 tisuća barela dnevno. Agencija je također povisila procjene svjetskog rasta potražnje za naftom u 2017. na 1,4 milijuna barela dnevno, za 100.000 barela više u odnosu na dosadašnju procjenu. Međutim, već mjesecima raste proizvodnje u SAD-u. 

TAGOVI