Engie se rješava ugljena

Autor: B.O. Objavljeno: 19.03.2019. 🕜 14:46 Lokacija: Pariz (Francuska)

Grupa želi strateški smanjiti svoj ugljični otisak

Francuski energetski div Engie je objavio kako je svoj udjel od 69,1 posto u tvrtki Glow prodao kompaniji Global Power Synergy (GPSC) za 2,6 milijardi eura. 
Prodaju je 8. ožujka službeno odobrila tajlandska regulatorna komisija za energiju, a transakcija je uslijedila nakon inicijalnog ugovora o kupnji dionica koji su Engie i GPSC popisali još u lipnju 2018. godine. 
Glow je neovisni proizvođač energije koji je izlistan na tajlandskoj burzi. U vlasništvu ima proizvodne pogone u Tajlandu i Laosu, a zapošljava 800 ljudi. Portfelj tvrtke čini ukupni proizvodni kapacitet od 3,2 GW električne energije (jedan GW ugljen, dva GW plin i 0,2 GW obnovljiva energija). Glow također proizvodi paru, kao i pročišćenu te demineraliziranu vodu. 
Engie tako sada u svojem vlasništvu nema imovinu koja je oslonjena na ugljen u azijsko-pacifičkoj regiji. A ugljen odsad predstavlja samo šest posto ukupnih proizvodnih kapaciteta ove francuske grupacije, u usporedbi s 13 posto na kraju 2015. godine. "To je u skladu sa strategijom kojom Grupa želi smanjiti svoj ugljični otisak", navodi Engie u priopćenju.

TAGOVI