ExxonMobil i Rosneft traže naftu u zapadnom Sibiru

Autor: I.T. Objavljeno: 19.06.2012. 🕜 15:54 Lokacija: Zagreb

U suradnji s Rosneftom, ExxonMobil će tražiti naftu u zapadnom Sibiru, no istodobno prekida istraživanje plina iz škriljaca u Poljskoj

Najveća ruska naftna tvrtka Rosneft i američki naftni div ExxonMobil potpisali s nekoliko sporazuma o zajedničkom razvoju naftnih rezervi u zapadnom Sibiru. Radi se o nafti visoke kvalitete iz gustih formacija za koju ExxonMobil ima tehnologiju i iskustvo za proizvodnju iz nekonvencionalnih izvora, dok će Rosneft doprinijeti poznavanjem geologije i iskustvom u konvencionalnoj proizvodnji u tom području. Partneri su potpisali i sporazum o osnivanju zajedničkog centra za istraživanje ugljikovodika u ruskom arktičkom području, javlja ruski portal 'Oil and Gas Eurasia'.
Istodobno, ExxonMobil napušta istraživanje plina iz škriljaca u istočnoj Poljskoj. Ta je odluka donesena nakon što  su prvi rezultati u dvije istražne bušotine pokazali nedovoljne količine plina za komercijalnu proizvodnju. Tvrtka u priopćenju nije navela dalje planove za preostalih 6 licenci koje ima u Poljskoj. Ta odluka je veliki udarac za ambicije Poljske da se velikom domaćom proizvodnjom plina iz škriljaca oslobodi ovisnosti u uvozu ruskog plina, javlja novinska agencija AP.

TAGOVI