Fond za pravednu tranziciju dobar je izvor novca za dvije hrvatske županije

Autor: N.D. Objavljeno: 26.05.2021. 🕜 09:25 Lokacija: Zagreb

Čak 7% radnika u Sisačko-moslavačkoj županiji pogođeno je zatvaranjem RN Sisak

Prošli tjedan prihvaćen u Europskom parlamentu, Fond za pravednu tranziciju (Just Transition Fund) prvi je stup Mehanizma pravedne tranzicije, politike potpore regijama, industrijama i radnicima koji se suočavaju s najvećim izazovima iz europskog Zelenog sporazuma. Iako je Fond za bespovratna sredstva i više nego dvostruko siromašniji u odnosu na prvodbitni prijedlog, na pomoć mogu računati i dvije regije u Hrvatskoj, kako bi pomogle građanima da se izvuku iz energetskog siromaštva ili prekvalificiraju.

Paket se sastoji od 7,5 milijardi eura iz Višenacionalnog financijskog okvira 2021.-2027. i dodatnih 10 milijardi EUR iz Plana oporavka EU-a - ali očekuje se da će mobilizirati blizu 30 milijardi EUR ukupnih ulaganja, objavila je Europska komisija. Fond će subvencionirati  zelenu tranziciju regija koje u ovom trenutku ovise o ugljenu i fosilnim gorivima te ublažiti negativne ekonomske efekte zelene tranzicije. Da bi se kvalificirali, projekti se moraju usredotočiti na ekonomsku diverzifikaciju ili otvaranje novih radnih mjesta i pridonijeti prijelazu na održivo, klimatski neutralno i kružno europsko gospodarstvo. Fond će financirati traženje posla, usavršavanje i prekvalifikaciju. 

Trebalo bi stvoriti zelenija radna mjesta

Podržavat će mikro poduzeća, poslovne inkubatore, sveučilišta i javne istraživačke institucije te ulaganje u nove energetske tehnologije, energetsku učinkovitost i održivu lokalnu mobilnost. Dio tog novca na raspolaganju je konkretno Istarskoj i Sisavačko-moslavačkoj županiji, jedinima dvjema u Hrvatskoj koje imaju pravo posegnuti prema tom fondu. U Sisku zbog zatvorene rafinerijske industrije, ponajprije zbog velikog odljeva ljudi iz INA-ine RN Sisak, a u ekološkim izazovima je i Petrokemija. U Istri bi novac mogao doći na račun proizvodnje električne energije (iz ugljena u Plominu koji stvara 6% ukupne energije u zemlji) te industrije cementa. Naime, očigledno se računa da HEP-ov TE Plomin 2 neće dugo ostati u "zelenom". 

Prema podacima Europske komisije, rošade koje sisačku rafineriju iz prerade sirove nafte usmjeravaju u održivije alternative pogodit će oko 7% stanovništva županije. “Ugljično intenzivna lokalna industrija podcrtava razmjere izazova dekarbonizacije koja zahtijeva preorijentaciju dugoročnih investicija prema inovativnim, klimatski neutralnim tehnologijama koje će zapošljvati lokalnu radnu snagu. Preliminarna procjena shodnim smatra da se Fond za pravednu tranziciju usmjeri na intervencije u tim regijama”, ističe se u investicijskom pregledu Fonda u razdoblju od 2021. do 2027. koji se odnosi na Hrvatsku, piše Poslovni dnevnik.

TAGOVI