Gen-I drži 5,6 posto ukupnog hrvatskog tržišta strujom

Autor: N.D. Objavljeno: 10.06.2014. 🕜 13:46 Lokacija: Zagreb

Gen-I drži 12% nereguliranog tržišta električnom energijom

Godinu dana nakon ulaska na hrvatsko tržište električne energije slovenski Gen-I pohvalio se da je osvojio 5,6% ukupnog tržišta, odnosno 12% nereguliranog tržišta koje se odnosi na veće kupce. U godinu dana tvrtka je zaključila 19.513 ugovora (16.975 kućanstva i 2.538 malih poduzetnika). Poslovni prihod tvrtke GEN-i Zagreb za 2013. godinu iznosio je oko 92 milijuna eura, no tvrtka je godinu završila s malim minusom. U prvom kvartalu 2014. godine ostvaren je poslovni prihod u visini 30,9 milijuna eura, a EBITDA iznosi 71 tisuću eura. U 2012. godini prodaja konačnim korisnicima iznosila je 94,1 GWh, u 2013. to je raslo na 354,5 GWh, a u prvom kvartalu 2014. prodaja konačnim korisnicima dosegla je 216,5 GWh. "Naš plan je bio u prve tri godine osvojiti 17% ukupnog hrvatskog tržišta, a u samo godinu dana uspjeli smo dobiti skoro 6%. Očito smo na dobrom putu da ostvarimo svoj cilj", komentirao je predsjednik Uprave Gen-I-a Robert Golob.
Predstavnici tvrtke su govorili i o otežavajućim okolnostima na tržištu, pri čemu su istaknuli činjenicu da nisu doneseni novi Opći uvjeti opskrbe, koji bi im omogućili da korisnicima ponude jedinstveni račun i mogućnost samoočitanja, zbog čega je ta slovenska tvrtka privremeno zamrznula svoje planove kad je riječ o prodaji struje u tom segmentu. Također, opskrbljivači strujom vrlo su nezadovoljni naknadom za obnovljive izvore energije koju moraju plaćati HROTE-u srazmjerno udjelu na tržištu. Ta naknada 70% je iznad tržišne cijene i iznosi prosječno 70 eura po MWh, a njezino određivanje vrlo je netransparentno prema krajnjim kupcima kojima je zbog toga cijena struje viša.
Znatno veća u odnosu na okolne zemlje u Hrvatskoj je i cijena energije uravnoteženja, koja je s 2 eura po MWh primjenom nove metodologije pala na 1,68 eura po MWh. Opskrbljivači energijom nemaju izbora već te namete izraziti u svojoj cijeni. "Kada bi razina energije uravnoteženja i cijena zelene energije bila realna, velikim potrošačima struja bi pojeftinila 5 do 10%, a kućanstva bi mogla imati 5% nižu cijenu", zaključio je Golob koji smatra da je riječ o neodrživim uvjetima koji štete razvoju tržišta. Gen-I ističe da trenutno svoje napore za povećanjem baze kupaca usmjerava na poduzetnike koji su u zajamčenoj opskrbi, a kojima od 1. srpnja energija poskupljuje za 50%. Očekuju da će do kraja godine opskrbljivati 11% poslovnog segmenta, a na komentare da rade s dampinškim cijenama odvraćaju da se "s dampingom može raditi samo kada te netko kreditira, a to kod njih nije tako".

TAGOVI