Granić: Prvo Energetska strategija pa tek onda niskougljičnog razvoja

Autor: A.H. Objavljeno: 07.07.2017. 🕜 14:19 Lokacija: Zagreb

EIHP realizirao preko 70% ukupnih poslovnih aktivnosti izvan Hrvatske

U povodu obilježavanja 23. obljetnice postojanja i rada Energetskog instituta Hrvoje Požar organiziran je tradicionalni godišnji susret s novinarima na kojem je ravnatelj Instituta dr. sc. Goran Granić predstavio poslovne aktivnosti Instituta. Granić je istaknuo kako je EIHP danas jedan od vodećih energetskih instituta u regiji, ali i šire. "Naša stručnost i rad prepoznati su u cijeloj regiji gdje ostvarujemo zavidne rezultate, a danas možemo govoriti o velikim i uspješnim projektima izvan Europske unije, sve do Afrike gdje trenutno provodimo niz značajnih projekata", rekao je Granić. Istaknuo je kako je ove godine završen projekt "Etiopija" gdje je EIHP pokazao da može doći u potpuno nepoznatu zemlju i kroz šest mjeseci napraviti strateški važan dokument razvoja energetike jedne zemlje. 
EIHP danas skoro 70% svojih projekata realizira izvan Hrvatske. Govoreći o energetskoj strategiji, Granić je istaknuo kako bi se njezinom izradom trebalo krenuti na jesen te dodao kako je ključan nedostatak dosadašnje politike potpuna odvojenost klimatske i energetske politike i da se to hitno mora promijeniti. Granić smatra da je s dokumentom Strategije niskougljičnog razvoja Hrvatske trebalo pričekati nakon donešenja nove Energetske strategije razvoja Hrvatske. Istaknuto je kako je unatoč ostvarenom velikom napretku u razvoju tehnologija, u narednom razdoblju nužan još veći napredak, osobito u dijelu skladištenja energije, povećanja učinkovitosti pretvorbe i proizvodnje energije iz OIE te upravljivost cijelog sustava korištenjem pametnih sustava. Granić smatra da pravni okvir u energetici treba biti jednoznačan, provediv, s institucijama koje funkcioniraju. Također, nužno je da ograničenja i ciljevi koji se žele ostvariti iz energetske i klimatske politike budu jasni kako bi investitori mogli planirati investicije. "Za sve sudionike je iznimno važan kvalitetan zakonodavni okvir i funkcionalnost institucija za provedbu politika", smatra Granić. "U Hrvatskoj se očekuju velike aktivnosti u izradi nove energetske strategije i svih pratećih dokumenata, implementacije Zimskog paketa EU-a, nove platforme za obnovljive izvore, nove platforme za energetsku statistiku i također nove platforme za energetsku sigurnost.“, izjavio je Granić prisutnim novinarima. Dodao je i da EIHP vodi projekt desetogodišnje analize korištenja OIE, ali i da zagovara novi model energetske statistike. "Pokazalo se da vođenje energetske statistike na državnoj razini nije dovoljno. Statistika se treba provoditi i na županijskoj ili gradskoj razini", rekao je Granić.
Upitan da prokomentira najave o mogućem poskupljenju struje u 2018. godini, Granić je rekao da se to može očekivati, ali da to nema nikakve veze s političkim spekulacijama.  "Poskupljenje struje zbog dizanja naknade za OIE bit će teško izbjeći, to je posljedica obveza koje je Hrvatska preuzela u pogledu izgradnje obnovljivih izvora energije", napomenuo je ravnatelj EIHP-a. 
Govoreći o novim projektima, istakanuti su novi projekti u području obrade specifičnih kategorija otpada. EIHP naime već radi na pilot projektu iskorištavanja otpadnog mulja, tj. kako ga iskoristiti za korisne proizvode dalje u energetici, ali i za građevinu ili poljoprivredu.

TAGOVI