Iran zaprijetio zatvaranjem Hormuza

Autor: I.T. Objavljeno: 04.07.2012. 🕜 15:17 Lokacija: Zagreb

Iranski parlament izglasao je mjere za blokiranje tankerskog prometa kroz Hormuski tjesnac

Iranski parlament je objavio kako je izglasao mjere za blokiranje tankerskog prometa kroz Hormuski tjesnac. U pitanju su mjere kojima bi se blokirala plovidba tankerima zemalja koje su uvele naftni embargo, javlja novinska agencija UPI.
No, naftovod koji će zaobići tjesnac i povezati Abu Dhabi i luku Fujairah izvan Arapskog zaljeva počet će s radom tijekom srpnja, objavila je naftna tvrtka ADNOC. Naftovod vrijedan 3,3 mlrd. dolara i dug 370 km prevozit će u početku 1,5 mil. bbl/d nafte, a kapacitet će se kasnije povećati na 1,8 mil. bbl/d i pomoći će UAE-u  izvesti dio nafte mimo tjesnaca kojim prođe 17 mil. bbl/d, javlja britanski portal 'Silobreaker'.
Istodobno je Iran osnovao poseban stabilizacijski fond vrijedan 14 mlrd. dolara kako bi minimirao utjecaj embarga koji je 1.7.2012. godine uvela Europska unija. Iranski ministar za naftu Rostam GHASEMI je izjavio kako fond neće negativno utjecati na nacionalno gospodarstvo i sredstva iz njega će se namjenski koristiti za potrebe naftne industrije, javlja ruski portal 'Voice of Russia'.

TAGOVI