Optima grupa zainteresirana za širenje tržišta

Autor: N.D. Objavljeno: 05.07.2012. 🕜 11:20 Lokacija: Bosanski Brod (BiH)

Modernizacija brodske rafinerije trebala bi biti dovršena 2016. godine

Optima grupa, u čijem sastavu se nalaze Rafinerija nafte Bosanski Brod i Rafinerija ulja Modriča, te lanac benzinskih crpki pod brendom Nestro nastavlja investicijski ciklus u svoje proizvodne kapacitete kako bi snažnije iskoračila na inozemna tržišta. Plan je povećati kapacitet prerade brodske rafinerije sa sadašnjih 1,2 milijuna tona nafte na 3 milijuna tona godišnje. Do kraja rujna trebao bi biti gotova izrada baznog projekta za postrojenje za hidrokreking kapaciteta 200.000 t godišnje, na čemu rade ExxonMobil i UPI, a riječ je o investiciji vrijednoj 384 milijuna eura. Prema planu investicija prezentiranom novinarima u srijedu novo postrojenje za atmosfersku vakumsku destilaciju s radom će započeti u rujnu. Prema planu investicija, u prvom kvartalu 2014. u rad bi trebala biti puštena izomerizacija vrijedna 34,7 milijuna eura. Postrojenje za vodik, vrijedno 73,8 milijuna eura u radu bi trebalo biti 2014., a slijedi hidrokreking koji bi u rad trebao biti pušten 2016. Ukupne investicije u tu rafineriju planirane su na razini 760 milijuna eura, a do sada je investirano 120 milijuna eura. 
Brodska rafinerija u 2011. proizvela je 16,3% dizela euro V standarda i 22% benzina standarda euro V. Cilj im je 2015. godine proizvoditi 50,2% euro V dizela i 18% benzina euro V standarda, čime bi se obim bijelih derivata povećao na 63%. Trenutno Optima grupa u veleprodaji drži više od 50% BiH tržišta, a kažu da je njihova pojava na tom tržištu utjecaja na smanjenje veleprodajnih marži. U 2011. držali su 2% hrvatskog tržišta, pa im je cilj ove godine zauzeti 4 do 5% tržišta jer su u veljači dobili REACH certifikate za svoje Euro V proizvode koje smiju plasirati u izvoz. 
Da bi svoje proizvode nakon modernizacije mogli izvoziti potrebna im je logistika, koju u Optima grupi tek pokušavaju kvalitetno riješiti. Za iskorak na srpsko tržište tvrtka planira izgraditi terminal u Sremskim Karlovcima s rezervoarskim prostorom kapaciteta 20.000 m3, za što je napravljena studija utjecaja na okoliš. 
Kad je riječ o Hrvatskoj razmatraju se različite opcije kao što su Luka Ploče, pregovara se o suradnji s Hrvatskim željeznicama koje bi im trebale omogućiti željeznički transport gradnjom kolosjeka do Bosanskog Broda ili produktovodom jer  transport baržama po Savi ograničen je niskim vodostajima. O produktovodu se razgovara s hrvatskom Vladom, gdje je tvrtka predstavila svoj projekt za kojeg nisu čuli ništa negativno, no čude se zašto mediji tako loše reagiraju na projekt u koji su trebali ići s Janafom. "Riječni transport je najjeftiniji, ali to ovisi o plovnosti Save. U suradnji s Hrvatskim vodama spremni smo dati ogroman financijski doprinos da se produbi riječno korito, jer bi to trebalo biti u interesu i hrvatskim tvrtkama", kaže Zoran Đuričić, zamjenik komercijalnog direktora Optima grupe.
Na upit što je s katastrom emisije štetnih plinova i radnoj skupini koja bi u oba Broda pratila modernizaciju, u Optima grupi kažu da se komisija nije sastala od odlaska ministrice Holy. Iako za ideju katastra kažu da je dobra jer će se točno razgraničiti tko je kriv za onečišćenje zraka, dodaju da nema rafinerije s nultim zagađenjem i da prisutni mirisi nisu štetni, već da se javljaju kod određenih vremenskih uvjeta kao što je prelazak iz toplog u hladno vrijeme. Povećanje kapaciteta prerade po njima ne bi trebalo utjecati na povećanje zagađenja jer je sve u skladu s ekološkim normama. 
Ta je kompanija zainteresirana za širenje maloprodajne mreže u Hrvatskoj kroz kupnju OMV-ovih crpki. "Da bi opstali moramo se pozicionirati regionalno. Ako će Petrol i OMV raditi svuda, a mi ćemo ostati na lokalnoj razini na kojoj ni Ina, ni NIS ni Optima neće moći raditi. Monopol u naftnom biznisu je štetan za svaku državu. Konkurencija može potpomoći padu cijena i boljoj kvaliteti proizvoda, zaključio je direktor odjela marketinga Rade Vidaković. Optima grupa, odnosno njegovog vlasnika Zarubežneft zanimaju ulaganja u istraživanje nafte i plina u Hrvatskoj, za što iščekuju izmjene zakonske regulative i natječaj na koji će se javiti. 
Značajna ulaganja trenutno se odvijaju i u Rafineriji ulja Modriča koja će do kraja godine instalirati novi blending kapaciteta 45.000 t godišnje, koji za mjesec dana treba isporučiti ABB France
"Zajedno s investicijom u hidrokreking baznih ulja ta će rafinerija biti jedina u ovom dijelu Europe s vlastitom proizvodnjom hidrokrekiranih baznih ulja koja će nuditi kompletnu paletu svih vrsta maziva, s više od 250 različitih proizvoda. S proizvodima koji imaju visokozitet od 4 do 13 osiguran nam je dugoročan opstanak na tržištima zapadne Europe. Želimo lidersku poziciju jer ćemo po kapacitetima biti druga rafinerija u zapadnoj Europi, koja godišnje treba 6 milijuna tona hidrokrekiranih baznih ulja", rekao je Omer Kovač, direktor za istraživanje, razvoj, primjenu i kvalitetu proizvoda u toj rafineriji. Investicija u obnovu i podizanje kapaciteta rafinerije trebala bi im se vratiti u roku od 8 godina, računaju u Optima grupi. 

TAGOVI