Rafinerija nafte Bosanski Brod u gubicima

Autor: N.D. Objavljeno: 16.03.2012. 🕜 08:10 Lokacija: Bosanski Brod (BiH)

Rafinerija nafte Brod preradila je tek 1,2 mil. t nafte, iako je plan bio 3 mil. t.

Rafinerija nafte Brod preradila je prošle godine 1,2 miljuna t nafte, a plan je da se taj kapacitet poveća na 3 milijuna t čime bi se izbjegli gubici i poboljšao randman proizvodnje, rekao je glasnogovornik Optima grupe Rade Vidaković. “Uspjeli smo proizvesti i benzine i dizele Euro V kvalitete, ali još radimo sa randmanom proizvodnje koji nam ne ide u prilog. Postotno imamo visoke gubitke u proizvodnji koji se kreću oko 12,5%, a sve iznad 8% otežava poslovanje”, istakao je on. 
Prošlogodišnja bilanca poslovanja Rafinerije nafte Brod, rekao je Vidaković, bila je negativna, ali je u planu nastavljanje investicijskog ciklusa s ciljem povećanja kapaciteta proizvodnje. Novoimenovani direktor Optima grupe Aleksandar Djakonov naglasio je da će rafinerija nakon modernizacije i podizanja kapaciteta dvije trećine derivata plasirati u inozemstvo.
Prema Vidakovićevim riječima, druge dvije članice Optima grupe–Rafinerija ulja Modriča i lanac benzinskih pumpi Nestro petrol, prošlu godinu su završile sa pozitivnom bilancom poslovanja. 
“Proizveli smo 80.000 t baznih ulja, od čega smo 90% plasirali na europsko tržište, zatim 15.000 t motornih ulja, kojima smo od ranije prisutni na području bivše Jugoslavije, a otvaramo i europsko tržište“, naglasio je Vidaković. “Nestro petrol je prošlu godinu završio uspješno. Vidaković je istaknuo da je direktor Neftegazinkora Jurij Smirnov najavio investiranje u BiH u iznosu od 120 milijuna eura, od čega će najveći dio 90 milijuna ići u Rafineriju nafte Brod koja je srce projekta, a ostalo u Rafineriju ulja Modriča i Nestro petrol. “U Rafineriji ulja Modriča već uveliko traju pripreme i vrlo brzo kreću radovi na izgradnji novog blendinga, odnosno usavršavanja proizvodnje motornih ulja. Takođe, radit će se na širenju maloprodajne mreže ‘Nestro petrola’ u BiH, prije svega u Sarajevu, Mostaru, Zenici, Banjaluci i Tuzli“, najavio je Vidaković, prenosi Capital.ba.

TAGOVI