Koji su najveći izazovi za naftnu industriju

Autor: N.D. Objavljeno: 20.01.2020. 🕜 11:14 Lokacija: New York (SAD)

Bez alternativnih goriva energetska tranzicija će biti sporija i skuplja

Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavila je Izvještaj o najvećim izazovima koje energetska tranzicija već sada stavlja pred naftnu i plinsku industriju. Procjenjuje se da danas oko 15% globalne emisije stakleničkih plinova dolazi iz proizvodnje nafte i plina i transporta derivata do kupaca, a velik dio tih emisije može se smanjiti jednostavno i brzo, prije svega smanjivanjem curenja metana u atmosferu. 
Ako naftna industrija adekvatno ne odgovori smanjivanjem emisija stakleničkih plinova, moguće je da će se suočiti s dugoročno negativnom javnom percepcijom i padom profitabilnosti, konstatira agencija i preporuča industriji da se jasno očituje o tome što to za nju znači i kako može ubrzati energetsku tranziciju. 

Ograničena ulaganja

Prosječne investicije naftno-plinske branše u poslove koji nisu njihova bazična djelatnost do sada su bile limitirane na oko 1% ukupnog CAPEX-a, a najviše ulaganja otišlo je u fotonapon i vjetroelektrane. Neke kompanije kupile su postojeće distributere električne energije, uložile u punionice električnih vozila i baterije te započele istraživačke aktivnosti, ali općenito malo je znakova koji ukazuju na značajnu promjenu u alokaciji kapitala prema održivijem poslovanju. 

IEA preporuča kompanijama da ulažu u alternativna goriva kao što su vodik, biometan i napredna biogoriva, jer u roku od 10 godina ta niskougljična goriva trebala bi činiti čak 15% ukupnih investicija u opskrbu gorivom, ako se svijet počne hvatati u koštac s klimatskim promjenama. Bez niskougljičnih goriva tranzicija postaje teža i skuplja, konstatira IEA. 

Nafta i plin imaju budućnost

Ulaganje u projekte nafte i plina i dalje će biti potrebna, čak i u brzim prijelazima prema čistoj energiji. Ako bi se ulaganja u postojeća nalazišta nafte i plina potpuno zaustavila, pad proizvodnje iznosio bi oko 8% godišnje. To je više od bilo kakvog vjerojatnog pada globalne potražnje pa investiranje u postojeća polja i neka nova ostaje dio budućnosti. Izvještaj IEA napravljen je u suradnji sa Svjetskim ekonomskim forumom (WEF) i bit će prezentiran na ekonomskom forumu u Davosu koji počinje u utorak. 

TAGOVI