Končarevoj platformi certifikat za kibernetičku sigurnost

Autor: B.O. Objavljeno: 01.04.2019. 🕜 14:09 Lokacija: Zagreb

Sustav će omogućiti stvaranje novih digitalnih rješenja

Predstavnici certifikacijske kuće TÜV Nord su društvu Končar – Inženjering za energetiku i transport (Končar-KET) uručili certifikat za usklađenost s međunarodno priznatim industrijskim standardom IEC 62443-2-4. Končareva platforma za digitalizaciju automatiziranih elektroenergetskih sustava PROZA NET tako je postala prvi sustav na svijetu certificiran za kibernetičku sigurnost kritične infrastrukture. PROZA NET je sustav za nadzor i upravljanje objektima i postrojenjima u području elektroenergetike, plina i nafte, industrije, transporta i vodoprivrede koji se kontinuirano nadograđuje s obzirom na napredak u tehnologiji. Prije dobivanja certifikata o usklađenosti sa standardom proizvod je morao proći strogu procjenu informacijske sigurnosti koju su proveli stručnjaci tvrtke TÜV Informationstechnik (TÜV-iT). 
"Končar-KET gradi i održava kritičnu infrastrukturu u Republici Hrvatskoj, EU i svijetu, a kao nositelj digitalne transformacije unutar Grupe Končar zadužen je za isporuku digitalnih sustava i rješenja", pojašnjava Marko Bago, direktor programa Digitalne transformacije Grupe Končar. "Mrežno dostupni digitalni sustavi omogućavaju napade kod kojih je moguće sakriti ili lažirati izvore, a kod izoliranih sustava najveća prijetnja dolazi od načina rada sa sustavima. Končar-KET prati trendove vezane uz upravljanje i sigurnost digitalnih sustava i proizvoda. Prije nekoliko godina dobiven je certifikat za upravljanje informacijskom sigurnosti, a certifikat IEC 62443-2-4 prirodni je nastavak započetog procesa postupnog povećavanja kibernetičke sigurnosti sustava koje isporučujemo svojim kupcima", dodaje Marko Bago. 


Kibernetička sigurnost 


Kibernetički sigurna elektroenergetska mreža je preduvjet automatizacije i napretka budućih pametnih gradova, a činjenica da je ovaj proizvod prvi na svijetu dobio certifikat za kibernetičku sigurnost omogućit će stvaranje novih digitalnih rješenja za ubrzan razvoj naredne elektroenergetske mreže poznate kao Smart Grid. "Iznimno sam ponosan na naš tim koji je uručenjem ovog certifikata dobio i javno priznanje inovativnosti svojih projekata", izjavio je Stjepan Sučić, voditelj razvoja digitalnih rješenja u Končar-KET-u. "Pokazali smo na koji način je moguće ostvariti globalno prepoznatljive proizvode i u tome biti tehnološki pionir u razvoju digitalnih rješenja za automatizirane sustave", naglasio je. 
"Certifikat jamči da rješenje odgovara zahtjevima industrijske sigurnosti. Osim toga, certifikat kupcu ulijeva povjerenje u povećanje sigurnosti sustava. Poseban izazov projekta bio je prenijeti u realni svijet teorijske zahtjeve ovog novog standarda u stvarnu praksu i iznimno nam je drago što možemo prvi certifikat za kibernetičku sigurnost kritične infrastrukture uručiti Končar-KET-u", kaže Matthias Springer, voditelj centra Security4Safety u TÜV Nord CERT-u. 

PROZA NET je u potpunosti razvijen u Končar-KET-u i rezultat je vlastitog znanja. "Istraživanje i razvoj te ulaganje u inovacije jedan je od najvažnijih čimbenika konkurentnosti svake kompanije. Ulaganje u primijenjenu znanost i tehnologiju nije trošak, već ključ bolje budućnosti", smatra Goran Leci, predsjednik Uprave Končar-KET-a. "Grupa Končar ulaže u digitalne tehnologije jer donose novostvorenu vrijednost za krajnjeg kupca. Tom strategijom se vodi i društvo Končar-KET i, kao nositelj digitalne transformacije, daje posebnu pozornost rješenjima namijenjenim kibernetičkoj sigurnosti, naprednim energetskim mrežama te brojnim drugim inovativnim digitalnim rješenjima u segmentima poput pametnih gradova i podatkovnih centara“, zaključuje Leci. 

TAGOVI