Kreću novi nuklearni projekti

Autor: I.T. Objavljeno: 20.03.2012. 🕜 14:21 Lokacija: Zagreb

U Indiji se završava nova nuklearna elektrana, Kanada se okreće nuklearnoj energiji, a u Bugarskoj se nudi rješenje za NE Belene

Vlada indijske Savezne države Tamil Nadu odlučila je nastaviti gradnju NE Kudankulam. Elektranu grade ruske tvrtke, ali se projekt 2011. godine nalazio pri završetku, kada je gradnja bila zaustavljena zbog velikih prosvjeda. Elektrana bi trebala imati 2 reaktora pojedinačne snage 1000 MW,  od kojih je prvi trebao početi s radom krajem 2011, a drugi sredinom 2012. godine te još 4 reaktora pojedinačne snage 1170 MW koji su ugovoreni za iduću fazu gradnje, javlja ruski portal 'Voice of Russia'.
Istodobno je kanadska energetska tvrtka TransCanada najavila da će, nakon što je dobila dozvolu Kanadskog povjerenstva za nuklearnu sigurnost (CNSC), uskoro ponovno pustiti u rad 2. reaktor u NE Bruce Power  u Ontariju. Elektrana se sastoji od 8 reaktora, od čega je 6 u pogonu i imaju snagu 4700 MW, dok su dva zatvorena 1990. godine. U njihovu obnovu tvrtka planira uložiti 2,4 mlrd. dolara. Kada oni budu u pogonu, elektrana će biti najveća na svijetu, sa snagom većom od 6200 MW. Očekuje se da će i 1. reaktor biti pušten u rad krajem 2012. godine, javlja novinska agencija UPI.
U Bugarskoj je pak čelnik NE Kozloduj izjavio da bi se prvi reaktor koji je namijenjen za NE Belene, čija je gradnja zaustavljena prije dvije godine pa je nastavak projekta sve manje vjerojatan, mogao ugraditi upravo u NE Kozloduj. Isto tako, moguće je dodati i više reaktora u NE Kozloduj. Međutim, za ugradnju novog reaktora potrebno je 3 - 6 godina priprema pa bi se redovna proizvodnja iz novog reaktora mogla očekivati za 12 godina. Uz to, nedavno je ruska tvrtka AtomStrojEksport objavila da je složila reaktor namijenjen za prvi blok NE Belene, javlja bugarski dnevnik 'Novinite'.

TAGOVI