MOL najavio prodaju udjela u Ini

Autor: N.D. Objavljeno: 08.11.2013. 🕜 21:42 Lokacija: Budimpešta (Mađarska)

MOL spreman prodati Inu ako ne uspiju pregovori s hrvatskom Vladom

MOL se večeras oglasio priopćenjem u kojem je jasno kazao da namjerava prodati svoj udio u Ini. Uprava MOL-a ovlastila je Odbor izvršnih direktora za zaključenje takvog dogovora s Vladom RH koji bi, kako kažu "vodio ka stvaranju vrijednosti provedbom Inine razvojne strategije". Istovremeno, Odbor izvršnih direktora je isto tako ovlašten započeti s pripremama za prodaju MOL-ovog udjela u Ini kako bi se maksimalizirala vrijednost te investicije, stoji u priopćenju MOL-a. Ta vijest došla je nakon današnjeg sastanka pregovaračkih timova MOL-a i Vlade oko izmjena dioničarskog ugovora, na kojem su potvrđene znatne razlike u stavovima. Pregovarački tim hrvatske Vlade primio je informaciju da je MOL počeo pripremu za prodaju udjela.

''Današnjom odlukom, izvjesnom postaje promjena pregovaračkih okvira koje je Vlada prihvatila na sjednici 1. kolovoza ove godine. Vlada će kao dioničar INA-e u dobroj vjeri postupati s ciljem postizanja najboljeg interesa za INA-u kao hrvatskog trgovačkog društva. Također, Vlada će, i kao regulator i kao tijelo odgovorno za energetsku strategiju zemlje poduzeti odgovarajuće mjere radi zaštite interesa Republike Hrvatske'', stoji na kraju šturog priopćenja iz Banskih dvora. Nakon današnjih pregovora potvrdili glavni pregovarač ministar Ivan Vrdoljak i glavni izvršni direktor MOL-a Joszef Molnar, sastanak je pokazao da ima dosta otvorenih pitanja i nesuglasica, da i dalje postoje znatne razlike u stavovima dviju partnera, ali i da će nastaviti pregovore, prenosi SEEbiz.

Mađarski mediji pozivajući se na financijske analitičare pišu da MOL kroz ovu objavu i dalje traži suradnju, a ako dogovor ne bude postignut tek će tada razmotriti prodaju svog udjela. Postizanje dogovora i pripreme za prodaju traju dugo, pa možda i do kraja ove godine. Ina je MOL-u važna jer generira 40% ukupne proizvodnje ugljikovodika i 20% operativnog profita, te daje nešto vrlo važno, a to je strateška izlaz na mediteranske luke. Financijski analitičari još su nedavno pisali da bi MOL prodajom Ine mogao puno izgubiti, a dioničari su samo u godinu dana na vrijednosti dionice izgubili 17%. Isto tako FT je konstatirao da potencijalnog kupca MOL-ovog udjela treba tražiti među ruskim kompanijama, što zapravo ne bi odgovaralo ni jednoj od dviju država. Inina tržišna kapitalizacija iznosi oko 7,5 milijardi dolara, što znači da vrijednost MOL-ovog udjela u kompaniji iznosi 3,8 milijardi dolara, procijenili su početkom listopada u Citi Groupu.

TAGOVI