MOL objavio detalje o odluci arbitražnog suda

Autor: N.D. Objavljeno: 13.01.2017. 🕜 08:33 Lokacija: Zagreb

Hrvatska nije dokazala da su upravljačka prava stečena korupcijom

MOL je u četvrtak objavio neke detalje o odluci arbitražnog suda koji je odbacio hrvatsku tužbu prema kojoj su upravljačka prava nad Inom MOL-u predana koruptivnim djelom. "Nakon što je s najvećom mogućom pažnjom razmotrio sve dokaze i podneske Hrvatske u vezi s pitanjem mita, koje je predstavljeno s najvećom brižljivošću i sveobuhvatnošću, Sud je došao do pouzdanog zaključka da Hrvatska nije uspjela dokazati da je MOL doista podmitio dr. Sanadera" stoji u dokumentu koji je objavio MOL, piše SEEbiz. Prema tome, dodaje se, zahtjevi Hrvatske da se Prvi aneks dioničarskom ugovoru (FASHA) i Opći sporazum o plinu proglase ništavnim na temelju navodne korupcije nije uspio. Isto tako odbačen je zahtjev Hrvatske da se FASHA proglasi ništavnim na temelju hrvatskog prava društava. - Ako su članovi Uprave smatrali da im je uskraćeno pravo da upravljaju Inom, mogli su se žaliti Trgovačkom sudu, ali nitko od njih nije to učinio - stoji u dokumentu a više pročitajte OVDJE
Index je objavio da država namjerava osporavati ovakvu odluku arbitraže. "Vlada Republike Hrvatske fokusirana je na poduzimanje pravnih koraka u svrhu zaštite svojih imovinskih interesa u INA-i, od kojih je jedan spor pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID), a drugi je osporavanje odluke arbitražnog suda UNCITRAL pred sudom u Švicarskoj, kao i na pronalazak najbolje opcije za realizaciju otkupa dionica od MOL-a," odgovorili su na Indexov upit o navodnih 30 milijuna dolara troškova za arbitražu u Ženevi, koje će Hrvatska morati platiti. Također, hrvatski troškovi arbitraže navodno se penju na najmanje stotinu milijuna kuna. Prema podacima koje je objavila Državna revizija može se izračunati da su troškovi hrvatske strane u slučaju arbitraže iznosili najmanje 100 milijuna kuna, piše Index. Od toga je najviše otišlo na odvjetničku tvrtku Squire Patton Boggs kojoj je plaćan mjesečni paušal od 364.000 dolara, odnosno 4,3 milijuna dolara godišnje. Za usluge vještačenja plaćeno je 12 milijuna kuna. Državni revizori su zabilježili i da je Ministarstvo gospodarstva plaćalo domaće konzultante 2.280 kuna po radnom satu. Najmanje šest milijuna kuna plaćene su sudske pristojbe. Nepoznat je iznos honorara koji je dobio Jakša Barbić, član arbitražnog vijeća kojeg je predložila hrvatska vlada, i za kojeg se u medijima spekulira da je glasao protiv nje, a u korist Mađara. 
U međuvremenu, u Vladi i dalje nema sloge oko izvora sredstava za mogući otkup MOL-ovog udjela u INA-i. Potpredsjednik Vlade i ministar uprave Ivan Kovačić izjavio je u četvrtak kako će se o načinu na koji bi država od MOL-a otkupila udio u Ini još raspravljati na Vladi, dok je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić kazala da još nije čula za bolji model od onog da se u te svrhe proda udio u HEP-u, bez da se poveća javni dug. Novi list piše da će Most uskoro izaći i sa svojim prijedlogom koji bi, kako tvrde izvori iz te stranke, značio i osiguranje novca za kupnju Ine, ne bi doveo do povećanja javnog duga, ali ne bi, iako uključuje i HEP, bilo nužno otvaranje privatizacije u tom državnom poduzeću.                         

TAGOVI