MOL objavio operativne ciljeve za iduću petoljetku

Autor: N.D. Objavljeno: 07.11.2016. 🕜 09:50 Lokacija: Budimpešta (Mađarska)

Sve više nafte MOL planira transportirati JANAF-om

Nakon objave strategije „MOL Group 2030 – Enter Tomorrow“, MOL je danas objavio financijske i operativne ciljeve za razdoblje od idućih pet godina. MOL Grupe naglašava da će njihov poslovni model i dalje osiguravati stabilnu i snažnu profitabilnost kroz sljedećih 10 do 15 godina, a slobodni novčani tok iz osnovnog poslovanja u potpunosti će pokriti izdatke za strateške projekte i manje operacije preuzimanja do 2030. godine. MOL planira u kontekstu implementacije nove dugoročne strategije za strateška ulaganja u razdoblju od 2017. do 2021. godine izdvojiti najmanje 2 milijarde dolara. Taj je iznos viši od očekivanih godišnjih organskih kapitalnih troškova od 1,0-1,1 milijardi dolara. 
 MOL planira uložiti 80-130 milijuna dolara u rafinerije u Mađarskoj i Slovačkoj s ciljem povećanja fleksibilnosti proizvodnje propilena i maziva. Kako bi bio u mogućnosti prerađivati najprofitabilniju sirovu naftu i zadovoljiti potražnju za svojim proizvodima MOL do 2030. godine namjerava povećati opskrbu sirovom naftom koja se prevozi morskim putem do svojih rafinerija u kontinentalnom dijelu, istovremeno povećavajući prosječnu gustoću iznad 50° API. U sklopu dugoročne strategije MOL planira postupno povećanje udjela vrijednih proizvoda izvan segmenta motornih goriva iznad 50% do 2030., koji trenutno iznosi manje od 30%. MOL je za razvoj svog petrokemijskog poslovanja do 2021. godine izdvojio 1,9 milijardi dolara. Kad je riječ o petrokemijskom segmentu kroz narednih pet godina fokus će biti na poboljšanju prinosa od propilena i ulaganju u atraktivne derivate propilena. Kako bi omogućila daljnju diversifikaciju u lancu vrijednosti propilena, MOL Grupa uložit će više od 500 milijuna dolara u pogone za parno krekiranje u Mađarskoj i Slovačkoj. MOL Grupa investirat će i u poliole na bazi propilen-oksida, proizvod visoke vrijednosti koji se koristi u automobilskoj industriji, ambalaži i proizvodnji namještaja. MOL Grupa time bi postala jedinim potpuno integriranim dobavljačem u srednjoj i istočnoj Europi, regiji koja predvodi rast opskrbe u Europi. 
MOL namjerava utrošiti više od 2 milijarde dolara na organske kapitalne investicije u istraživanje i proizvodnju u razdoblju od 2017. do 2021. Približno 35% izdvojit će se za istraživanje s fokusom na regiju SIE, Pakistan i Norvešku, a 45% za razvojne projekte u SIE, Velikoj Britaniji, Pakistanu, Kazahstanu te polju Baitugan u Rusiji. "MOL čvrsto vjeruje u prednosti integriranog poslovnog modela, pri čemu je pretpostavka da će proizvodnja nafte i plina ostati barem na približno jednakim razinama. To međutim zahtijeva i organski rast i moguća nova ulaganja u obnovu rezervi, kako bi se zaustavio nadolazeći pad nakon 2019. godine. U tom kontekstu moguća ulaganja u nove projekte u budućnosti moraju imati financijskog smisla u uvjetima niske cijene nafte. MOL namjerava zadržati konkurentnu troškovnu poziciju uz izravne troškove proizvodnje manje od 10 dolara po barelu ekvivalentne nafte (trenutno 6 dolara/boe) te je i dalje usmjeren prema samofinancirajućim i održivim operacijama u istraživanju i proizvodnji koje generiraju vrijednost čak i u uvjetima niske cijene nafte (50 dolara po barelu ili manje)", stoji u strategiji. MOL namjerava dodatno razviti svoju mrežu benzinskih stanica koja je već vodeća u regiji srednje i istočne Europe te će i dalje tražiti prilike za preuzimanja unutar područja koje je u dosegu Molovih rafinerija, izvan tri ključna tržišta (mađarskog, slovačkog i hrvatskog). MOL će uvesti nove usluge i proizvode za 10 milijuna kupaca u svojoj maloprodajnoj mreži. MOL će također modernizirati benzinske stanice i dodatno unaprijediti uvođenje koncepta Fresh Corner na 700 stanica do 2018. Očekuje se da će udio potrošačke robe i usluga u EBITDA do 2021. dosegnuti 450-500 milijuna dolara, odnosno više od 20%

TAGOVI