MOL-u snažno pala dobit

Autor: N.D. Objavljeno: 15.08.2012. 🕜 16:16 Lokacija: Budimpešta (Mađarska)

Proizvodnja smanjena, zalihe obezvrijeđene, a potražnja u regiji u padu

Mađarski MOL izvijestio je u utorak da joj je neto dobit u drugom tromjesečju naglo pala zbog smanjene proizvodnje, te gubitka na vrijednosti zaliha i prigušene potražnje u regiji. U razdoblju od travnja do kraja lipnja neto dobit iznosila je tri milijuna dolara, ili 700 milijuna forinti u odnosu na čak 54 milijarde forinti u istom razdoblju prethodne godine. Operativna dobit koja ne uključuje jednokratne stavke kliznula je na 19,6 milijardi forinti, s 88,2 milijarde forinti u istom razdoblju lani.

"Na operativnu dobit koja ne uključuje jednokratne stavke u visini 20 milijardi forinti negativno je utjecala niža proizvodnja u segmentu pronalaženja i proizvodnje ugljikovodika a rezultat su pogoršali i značajan gubitak na zalihama i nastavljena prigušena potražnja u segmentu prerade", ističe se u priopćenju mađarske grupe. Tako je segment prerade i prodaje zabilježio operativni gubitak koji ne uključuje jednokratne stavke u iznosu 37 milijardi forinti. U istom razdoblju lani ostvario je operativnu dobit od 17,3 milijarde forinti.

U MOL-u pripisuju takav rezultat neočekivano velikom gubitku na zalihama, u iznosu od gotovo 50 milijardi forinti, koji je povezan u prvom redu s padom cijena nafte, a kompanija mora revalorizirati zalihe svakog tromjesečja. U segmentu pronalaženja i proizvodnje nafte operativna dobit koja je uključuje jednokratne stavke iznosila je 69,5 milijardi forinti i bila je 7% manja nego u istom razdoblju lani. Na rezultat u tom segmentu negativno je utjecala obustava proizvodnje INA-e u Siriji. Tako je MOL-ova proizvodnja ugljikovodika u drugom tromjesečju pala na 113.700 barela dnevno, u odnosu na 149.200 barela dnevno u istom lanjskom razdoblju, prenosi SEEbiz.

TAGOVI